EK: Štete li američke “zelene” subvencije europskoj industriji?

pixabay.com
Zelena energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska komisija izvijestila je da još ne može točno procijeniti štete li američke “zelene” subvencije europskoj industriji, više od godinu dana nakon stupanja na snagu američkog Zakona o smanjenju inflacije (IRA).

EU je upozorila da bi američki paket subvencija za električna vozila i ostale “zelene” proizvode, težak oko 370 milijardi dolara, mogao naškoditi konkurentnosti kompanija sa sjedištem u Europi ili ih potaknuti na selidbu.

U lipnju su zato lideri zemalja članica zatražili od Europske komisije da analizira moguće posljedice američkog Zakona o smanjenju inflacije.

Njegov makroekonomski učinak u Europi za sada je ograničen, zaključila je Komisija u izvješću objavljenom u utorak, između ostalog i zato što još nije moguće utvrditi konačnu vrijednost ulaganja.

Porezne olakšice u sklopu IRA-e nisu ograničene, pa je teško procijeniti njihovu ukupnu vrijednost, objašnjavaju, a teško je razlikovati i utjecaj zakona od drugih faktora, poput viših troškova energije u EU.

Pojačana ulaganja u čistu tehnologiju u SAD-u ne znače automatski pad u Europi, smatraju u Komisiji, zaključujući da Starom kontinentu idu u prilog predvidiva potražnja, znanstvena baza i talentirani radnici koji promiču inovacije.

U analizi mogućih dugoročnih posljedica studije dolaze do oprečnih zaključaka, dodaje Bruxelles.

Napominju da će nastaviti pratiti ulaganja i paralelno s Washingtonom razgovarati o mogućim rješenjima za ublažavanje utjecaja IRA-e.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari