EIB: EU mora uspostaviti mehanizam zaštite državnih ulaganja

Freepik.com
EIB: Potrebna zaštita državnih ulaganja, Foto: Freepik.com

Proračunski propisi Europske unije mogli bi zakočiti državna ulaganja, što će negativno utjecati i na privatni sektor, upozorila je Europska investicijska banka (EIB), zaključivši da bi Europska komisija trebala uspostaviti mehanizam zaštite državne investicijske potrošnje.

EU je u pandemiji suspendirao proračunske propise, što je potaknulo ulaganja, naglasio je EIB u godišnjem izvješću, izdvojivši i novac iz europskog fonda za oporavak i otpornost.

Vlade će možda na srednji rok teško održati aktualnu razinu ulaganja budući da će u ovoj godini ponovo stupiti na snagu propisi koji ograničavaju proračunski manjak na tri posto BDP-a, a dug na 60 posto, upozorava banka.

Državna ulaganja ključna su pak za ostvarivanje ciljeva poput neto nulte emisije ugljika i digitalizacije, prenosi Hina, ali igraju i ulogu katalizatora privatnih ulaganja, što znači da bi njihovo posustajanje moglo zakočiti i privatna ulaganja.

„Europska središnja banka podigla je troškove zaduživanja pa kompanije ulaganja financiraju vlastitim novcem, ali rezerve polako presušuju“, upozorio je EIB.

Vlade članica EU platile su visoku cijenu kada su smanjile ulaganja nakon dužničke krize, podsjeća EIB, pa su u pandemijskoj krizi, ali i u postpandemijskom razdoblju povećale investicijsku potrošnju, pokazujući da shvaćaju da nisu samo rashodna stavka u tekućem proračunu, već donose dugogodišnju korist društvu.

„EU i njezine članice moraju pronaći načina da zaštite državna ulaganja od privremenih šokova”, zaključuje EIB u izvješću, upozorivši da su u 2022. možda pala u drugi plan budući da je prioritet bilo ublažavanje posljedica energetske krize.

To pak znači da bi se mogla još izrazitije smanjiti kada EU ponovo aktivira klauzulu o proračunskim propisima, napominju u banci.

Kako bi spriječila takav trend, EU mora uspostaviti mehanizam koji će zaštititi državnu investicijsku potrošnju, smatraju u EIB-u, upozorivši da kašnjenja u povlačenju europskog novca upućuju na zaključak da njegova dostupnost i jasno određeni prioriteti nisu dovoljni.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari