Domaći proizvođači mesa nude mjesečnu stipendiju od čak 200 eura

Val grupa/Pivac
Proizvodni pogon MI "Vajda", Grupa Pivac, Foto: Grupa Pivac/Val Grupa

Kvalificirani mesari deficitarni su na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja Europske unije, kao i brojna druga obrtnička zanimanja. Obrazovanje za zvanje mesar traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program zanimanja mesar odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave.

„Zanimanje mesar je vrlo specifično, korisno i traženo. Tko izuči taj zanat, lako nalazi dobro plaćen posao u struci, kojeg može odrađivati u industriji, obrtničkim mesnicama i trgovačkim centrima. Iako se ovo zanimanje često percipira kao muško, istaknula bih da ga jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike i učenice da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja u suvremeno opremljenim učionicama, u našoj novoobnovljenoj školi, kao i vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te radnu i prijateljsku okolinu u kojoj ćete se dobro osjećati“, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica Mješovite industrijsko – obrtničke škole Karlovac.

Nužan preduvjet uspješnog obrazovanja je kvalitetna praktična nastava, koju provedbom programa stipendiranja učenika koji se školuju za zanimanje mesar, Grupa Pivac već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, priopćeno je iz ove grupe.

Tako članice jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda iz Čakovca, u školskoj godini 2024./2025. budućim kvalificiranim mesarima nude mjesečnu stipendiju u iznosu od čak 200 eura, plaćeni rad na praksi i trošak prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse, besplatne udžbenike i druge pogodnosti.

Budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces koristeći pri tome najmoderniju tehnologiju a po završetku školovanja, garantirano im je dugoročno stabilno zaposlenje uz poticajna primanja, znatno iznad prosjeka u ovome sektoru. Jedan od njihovih stipendista je i 15-godišnji Matija Mateša, učenik 1. razreda Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac.

Škola nije teška, a na praksi mi je zanimljivo. Stipendija mi puno znači jer mi omogućuje da ne ovisim o roditeljima. Ne moram ih tražiti novac za kavu i svaku sitnicu, sam kupim sve što mi je potrebno. Kad završim školu, znam da me čeka siguran posao i da ću se brzo osamostaliti. Zato svoju budućnosti definitivno vidim u Hrvatskoj“, kaže Mateša.

PPK/Val Grupa
Matija Mateša, učenik na praksi u PPK, Foto: Grupa Pivac/Val Grupa

U suradnji s Grupom Pivac broj mladih koji se školuju za ovo deficitarno zanimanje je povećan, kaže Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

„Cilj nam je stvoriti mlade radnike koji su već tijekom školovanja u cijelosti osposobljeni za posao koji im omogućuje sigurno i odlično plaćeno radno mjesto“, kaže Prelog.

Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda, ističe da je važno zadržati ljude kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti van Hrvatske.

„Pozivamo učenike osmih razreda, koji ovih dana donose odluku o odabiru budućeg zanimanja i razmišljaju o strukovnom obrazovanju, da razmisle o zanimanju mesar i pridruže se našem timu“, poručuje Simon.

Za Grupu Pivac jedna od ključnih vrijednosti  je briga o zadovoljstvu zaposlenika. Tako su njihovim radnicima kolektivnim ugovorom zajamčene brojne, iznad zakonom propisanih, pogodnosti kao što su nagrade za ostvarene radne rezultate, osiguran topli obrok, božićnica, slobodan dan za polazak djeteta u školu i druge. Jedan od prioriteta upravo im je i program stipendiranja čiji je cilj stvaranje novog stručnog kadra.

Želja nam je da, u godinama koje dolaze, obogatimo naš tim novim kvalificiranim stručnjacima. Iako tehnologija stalno napreduje, mesar je zanimanje koje ima sigurnu budućnost, dapače očekujemo da će biti još traženije nego danas. Nadamo se da će ova mjera biti poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar i tako si omoguće bezbrižno školovanje, sigurno zaposlenje nakon završetka škole te rad u stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate, uz plaće koje su iznad prosjeka u sektoru“, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

U posljednjem je desetljeću Grupa Pivac značajno proširila proizvodne kapacitete s pogonima koji se trenutačno prostiru na ukupno 65.000 četvornih metara.

Grupa Pivac koju čine PPK karlovačka mesna industrija, Mesna industrija braća Pivac i Mesna industrija Vajda zapošljava više od 2.000 djelatnika, a po proizvodnim kapacitetima i poslovnim rezultatima nalazi se u samom vrhu hrvatske prehrambene industrije.

MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC d.o.o.

Težačka 13, 21276, Vrgorac, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
334.317.945,77 (2023)
Broj zaposlenih:
1.388 (2023)

6 Odgovora

  1. Svaka čast našim mesarima 👏🏻 Nadam se da će i Ministarstvo znanosti obrazovanja prepoznati ovaj problem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari