Dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji u Vijeću Europe

Pixabay.com
Umjetna inteligencija, Foto: Pixabay.com

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe dogovorili su sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI).

“Ovim novim sporazumom želimo osigurati odgovornu uporabu umjetne inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju”, rekla je glavna tajnica Vijeća Marija Pejčinović.

Okvirna konvencija Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji prvi je obvezujući međunarodni ugovor o tehnologiji. Iako je sastavljen pod okriljem Vijeća Europe, mogu ga potpisati i druge zemlje.

Između ostalog, potpisnici su suglasni stvoriti odredbe u svojim nacionalnim zakonima koje osiguravaju odgovarajuću transparentnost, nadzor i odgovornost u korištenju sustava umjetne inteligencije. Također se obvezuju da će osigurati da sustavi umjetne inteligencije nepravedno ne diskriminiraju ili krše privatnost ljudi.

Konvencija se razlikuje od budućeg Zakona Europske unije o umjetnoj inteligenciji, iako je EU sudjelovala u izradi nacrta ugovora, prenosi Hina.

Dok je konvencija skup širokih načela kojih se potpisnici moraju pridržavati u svojim nacionalnim zakonima, Zakon o umjetnoj inteligenciji je posebna i detaljna regulativa primjenjiva u 27 zemalja EU-a. Očekuje se da će ministri EU-a Zakon o umjetnoj inteligenciji odobriti sljedeći tjedan.

Vijeće Europe i Europska unija potpuno su odvojene organizacije, iako je svih 27 država članica EU među 46 članica Vijeća.

U izradi konvencije sudjelovalo je i 11 država koje nisu članice Vijeća: Argentina, Australija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan.

16 Odgovora

  1. Ma nema ništa od toga, moguće je jedino malo usporiti taj razvoj, ali uskoro cemo tu umjetnu inteligenciju jako tesko kontrolirati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari