Tek 45 posto poduzeća u EU koristi oblak, uglavnom za e-poštu, AI se tek probija

Pixabay.com
Nove AI tehnologije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Usluge računalstva u oblaku omogućuju tvrtkama pristup računalnim resursima trećih strana na internetu, umjesto izgradnje ili proširenja vlastite IT infrastrukture. To predstavlja značajnu prednost za poduzeća, budući da bi postavljanje vlastite infrastrukture podrazumijevalo razvoj hardvera i softvera.

Godine 2023. oko 45 posto poduzeća u EU kupilo je usluge računalstva u oblaku. Veća je vjerojatnost da će se velika poduzeća odlučiti za rješenja u oblaku u usporedbi s malim i srednjim poduzećima. Godine 2023. oko 78 posto velikih poduzeća kupilo je usluge u oblaku, dok je to učinilo 44 posto malih i srednjih poduzeća.

Od tvrtki koje koriste računalstvo u oblaku, većina (83 posto) oslanjala se na oblak za smještaj svojih sustava e-pošte, 68 posto ga je koristilo za pohranu datoteka i 66 posto za uredski softver, kao što su programi za obradu teksta i proračunske tablice.

Korištenje oblaka značajno se razlikuje među zemljama EU-a, s najvišim udjelima u Finskoj (78 posto), Švedskoj (72 posto) i Danskoj (70 posto).

U Hrvatskoj je korištenje oblaka od strane tvrtki na 45.1 posto.

Korištenje AI u poslovanju po državama EU, izvor Eurostat

AI tehnologije u EU koristi 8 posto poduzeća

Pametna tehnologija, koja se brzo razvija, je umjetna inteligencija (AI). AI daje strojevima i sustavima sposobnost učenja i donošenja odluka uz određeni stupanj autonomije za postizanje određenih ciljeva.

Godine 2023. oko 8 posto poduzeća u EU koristilo je AI. Kao i kod računalstva u oblaku, njegova je upotreba bila češća u velikim poduzećima (30 posto) nego u malim i srednjim poduzećima (7 posto).

Među zemljama EU-a, upotreba AI tehnologija bila je najveća u Danskoj i Finskoj (obje 15 posto), a slijede ih Luksemburg i Belgija (obje 14 posto). Nasuprot tome, najniži je bio u Rumunjskoj (2 posto), Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj (sve 4 posto).

Hrvatska je na 7.9 posto, što se tiče korištenja AI-ja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari