Investicijsko društvo ‘za račun Fonda hrvatskih branitelja’ pobunilo se protiv Uprave HT-a

Uprava Hrvatskog telekoma
Hrvatski telekom, Foto: HT/PR

Nakon što je HT izvijestio Zagrebačku burzu o održavanju Glavne skupštine idući mjesec (8. svibnja 2024.) godine s prijedlogom glavnih točaka o kojima će se raspravljati i odlučivati, društvo Intercapital Asset Management ‘za račun Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji’ uputilo je protuprijedlog.

Podsjetimo, Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma predlažu Glavnoj skupštini donošenje odluke kojom će se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000,00 EUR upotrijebiti za isplatu dividende dioničarima, u iznosu od 1,53 EUR po dionici, a preostali dio neto dobiti u iznosu od 5.821.197,98 EUR raspodijeliti u zadržanu dobit.

Sporni prijedlog o povećanju temeljnog kapitala

U prijedlogu Glavne skupštine pod točkom 2 Uprava je istaknula kako je, uz suglasnost Nadzornog odbora, ovlaštena donijeti jednu ili više odluka o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica uz uplatu uloga (odobreni temeljni kapital).

„Uprava je ovlaštena na ovaj način povećati temeljni kapital najviše za polovinu iznosa temeljnog kapitala u vrijeme stupanja na snagu ove odredbe Statuta, to jest najviše za iznos od 679.871.086 eura. Ulog za nove dionice uplaćuje se u pravilu u novcu. Iznimno od odredbe prethodnog stavka, Uprava može, bez daljnje suglasnosti Glavne skupštine, ali uz suglasnost Nadzornog odbora odlučiti da se ulog za nove dionice može uplatiti i u pravima i to da se dionice mogu steći u zamjenu za tražbine koje dioničari imaju prema Društvu po osnovi prava na isplatu dividende Društva. U tom slučaju, odluka Uprave i odluka kojom Nadzorni odbor na nju daje svoju suglasnost, mogu početi proizvoditi učinke tek nakon što Glavna skupština donese odluku da će se dobit isplatiti dioničarima i nakon što dioničari steknu tražbine za isplatu dividende.“, navedeno je u prijedlogu za Glavnu skupštinu protiv kojeg je formiran protuprijedlog.

Protuprijedlog

„Protuprijedlog je imao svrhu povećanje temeljnog kapitala, kao odobrenog kapitala, formalno ograničiti isključivo na slučajeve unosa potraživanja na ime dividende. Time se omogućuje svim dioničarima koji imaju takvo potraživanje prema izdavatelju da sudjeluju u postupku povećanja temeljnog kapitala bez potrebe za angažiranjem dodatnih financijskih sredstava.“, naveli su iz Intercapital Asset Managementa za portal Financije.hr.

U obrazloženju njihovog protuprijedloga je navedeno kako „uzevši u obzir da je Glavna skupština uvijek ovlaštena donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala uplatama uloga o novcu, smatramo da bi davanje ovlasti Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, donese odluku o povećanju temeljnog kapitala uplatom uloga u novcu moglo dovesti pojedine dioničare u situaciju da ne bi mogli sudjelovati u takvom postupku povećanja temeljnog kapitala u slučaju da ne raspolažu dovoljnom količinom novčanih sredstava koji su potrebni za uplatu uloga. Nadalje, u tom slučaju dioničari ne bi mogli donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala i preispitivati na Glavnoj skupštini. S druge strane, ako se omogući povećanje temeljnog kapitala kao odobrenog kapitala, isključivo na način da se unose prava i to potraživanje na ime neisplaćene dividende, dioničari mogu s tom tražbinom sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala bez potrebe za angažiranjem dodatnih financijskih sredstava. Istovremeno, time se ni na koji način ne zadire u pravo dioničara da na Glavnoj skupštini donesu odluku o povećanju temeljnog kapitala uplatama uloga u novcu, u slučaju da se pokaže takva potreba.“, stoji u obrazloženju protuprijedloga vezanog uz 2. točku prijedloga Uprave za Glavnu skupštinu.

Intercapital Asset Management je zato predložio da se ovaj protuprijedlog podnese dioničarima na glasovanje prije odlučivanja o ranijem prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora HT-a.

Iz HT-a su za portal Financije.hr samo kratko odgovorili na upit u vezi stava tvrtke o protuprijedlogu.

„Dioničari imaju pravo dati protuprijedlog na svaki prijedlog odluke koja se predlaže na dnevnom redu Glavne skupštine i na kojoj dioničari raspravljaju i donose odluke.“, poručili su kratko iz Uprave.

Vrijednost i vlasništvo nad tvrtkom

Podsjetimo, temeljni kapital HT-a iznosi 1,35 milijarde eura. Od toga, 53,5 posto je u vlasništvu Deutche Telekoma Europe B.V., 36,8 posto je u vlasništvu privatnih i institucionalnih ulagatelja, 7 posto u vlasništvu Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i 2,7 posto u rukama Centra za strukturiranje i prodaju RH.

Prema mjesečnom izvještaju HANFE, dionica kojom se u ožujku najviše trgovalo bila je upravo dionica društva HT d.d., kojom je ostvaren promet od 4,7 milijuna eura (14,4 posto ukupnog trgovanja na burzi u ožujku), a čija je vrijednost ostvarila mjesečni rast od 9,4 posto.c

HT d.d.

Radnička cesta 21, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
829.582.206,65 (2022.)
Broj zaposlenih:
3.879 (2022.)

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari