Dobit EBRD-a u 2023. iznosila 2,1 milijardu eura

Freepik.com
Rast prihoda, ilustracija, Foto: Freepik.com

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s dobiti od 2,1 milijardu eura zbog rasta kamatnih stopa i dobrih rezultata tržišta dionica.

Hrvatska je dioničar EBRD-a, s upisanim kapitalom u banci od 109,42 milijuna eura, prema podacima ministarstva financija. Uplaćeni kapital iznosi 22,82 milijuna, a kapital na poziv 86,6 milijuna eura i Hrvatskoj jamči 0,37 posto glasačke snage.

U 2022. banka je zabilježila gubitak od 1,1 milijardu eura, prvenstveno zbog gubitka na vlasničkim udjelima u Rusiji i Bjelorusiji, kako je prošlog siječnja objasnila predsjednica Odile Renaud-Basso.

Pozitivan rezultat u prošloj godini odražava dobit od ulaganja u dionički kapital, od milijardu eura. U 2022. banka je u toj stavci bilježila gubitak od 1,1 milijardu eura.

Tržišta dionica bila su lani općenito profitabilna, ističe banka u priopćenju.

Pozitivan rezultat podupro je i rast kamatnih stopa koji je lani donio pet puta veći povrat na imovinu financiranu kapitalom članica, od 500 milijuna eura, prenosi Hina.

Na kraju 2023. EBRD-ova kapitalna osnovica iznosila je 22,3 milijarde eura i bila je veća za tri milijarde eura nego u 2022. godini, stoji u priopćenju. EBRD-ovi guverneri lani su odobrili povećanje uplaćenog kapitala za četiri milijarde eura, povećavši kapitalnu bazu banke na 34 milijarde eura, u nastojanju da održe potporu Ukrajini.

U siječnju EBRD je objavio da je u 2023. u zemlje članice investirao 13,1 milijardu eura, kao i u rekordnoj 2022. godini.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari