Do 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti stranac

Foto: Aleksey/Pexels

Više od 200 tisuća stranih radnika radit će u Hrvatskoj 2024. godine, a do 2030. svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti iz inozemstva, procjenjuje Hrvatska udruga poslodavaca u tjednom biltenu “Fokus tjedna”.

U prvih deset mjeseci ove godine je, naime, izdano 39 posto više radnih dozvola za boravak i rad nego lani, odnosno 147.301, od čega dvije trećine za rad u graditeljstvu i turizmu, istaknuli su.

Procjene koje iznose u biltenu pokazuju kako u Hrvatskoj radi od 80 do 100 tisuća stranih radnika, što je između pet i šest posto ukupne radne snage u ovoj godini.

Tvrde da je s obzirom na solidan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, za očekivati da će ukupan broj radnih dozvola iduće godine biti veći od 200.000 (ove godine između 170.000 i 175.000), a ukupan broj stranih radnika mogao bi dosegnuti 400-500.000 do 2030. godine uz pretpostavku rasta BDP-a od oko dva i pol posto kroz idućih sedam godina.

U tom bi slučaju strani radnici činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

Poslodavci podsjećaju na HNB-ove analize koje se referiraju na demografske projekcije, prema kojima bi se stanovništvo u radno aktivnoj dobi (od 25- 64 godine) moglo smanjiti za dodatnih 400.000 u idućih 20 godina.

HUP se zalaže za pojednostavljenje određenih administrativnih postupaka pri izdavanju radnih dozvola.

Među ostalim tako preporučuje uklanjanje obveze uzimanja dvostrukog davanja otisaka prstiju stranim radnicima koji produljuju trajanje dozvola za boravak i rad, s obzirom na to i da je ta obveza sporna i s aspekta Zakonika EU-a o vizama.

Značajno unaprjeđenje bilo bi i kad bi policijske postaje digitalizirale postupak uručenja rješenja dozvole za boravak i rad, a drže i da bi trebalo smanjiti retroaktivnu uplatu zdravstvenog osiguranja HZZO-u za posljednjih 12 mjeseci tijekom kojih strani radnici uopće nisu boravili u Hrvatskoj.

Također, budući da strani radnici umjesto plave karte EU traže dozvolu za boravak i rad, uslijed čega je na čak godinu dana produljen rok za spajanje obitelji, smatraju da bi izdavanje karte trebalo ubrzati uz pomoć jačanja kapaciteta policijskih postaja i policijskih uprava, odnosno samog MUP-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari