Devet od deset radnika očekuje božićnicu u iznosu od 443 eura

Pixabay.com
Očekivana božićnica 443 eura, Foto: Pixabay.com

Ove godine božićnicu očekuje 89 posto zaposlenih u Hrvatskoj, što je značajno više nego prošle godine, kada je to očekivalo 72 posto radnika, a u konačnici ju je od poslodavca primilo čak osam posto zaposlenih, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ali i najavom povećanja iznosa božićnica u javnim i državnim tvrtkama te rastom neoporezivih nagrada, optimizam radnika sve je izraženiji.

Većina radnika, njih 91 posto, očekuje novac i to u iznosu od 443 eura, što je za 35 posto više nego što je bio prosjek za 2022. godinu, odnosno 328 eura.

Zaposleni u Hrvatskoj smatraju i kako bi zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 554 eura, što je za 25 posto više od prosječne očekivane božićnice i čak 69 posto više od prošlogodišnjeg iznosa.

Ima i onih koji sumnjaju u božićnicu – njih 11 posto sumnja da će dobiti tradicionalnu „blagdansku“ nagradu, a kao razlog njenog izostanka najčešće navode politiku tvrtke i loše poslovne rezultate.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici državnih tvrtki i hrvatskih institucija, gdje joj se nadaju gotovo svi zaposleni – dakle 100 posto ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama te 97 posto zaposlenih u institucijama. No, primjetne su razlike kada je riječ o očekivanim iznosima, navodi se u istraživanju.

https://www.moj-posao.net/Vijest/83806/Devet-od-deset-radnika-ocekuje-bozicnicu-nadamo-se-iznosu-od-443-eura-Realna-ocekivanja-ili-iluzija-novca-zbog-prelaska-na-euro/55/
Iznos očekvane božićnice, istraživanje Izvor: Moj posao/Press

“Zaposlenici hrvatskih institucija smatraju da će božićnica njihove bankovne račune obogatiti za 384 eura, dok se djelatnici državnih tvrtki nadaju znatnom većem iznosu i očekuju 463 eura. Još optimističniji su radnici privatnih kompanija u stranom vlasništvu, među kojima čak 90 posto zaposlenih očekuje isplatu božićnice i to u prosječnom iznosu od 468 eura. Kao i prethodnih godina, božićnici se najmanje nadaju zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (87 posto njih), a očekivani iznos iznosio bi oko 425 eura”, objavljeno je u istraživanju.

Kad je riječ o veličini tvrtke, božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih tvrtki.

U 2022. godini božićnica je u pravilu isplaćena u novcu. Od onih koji su dobili neki drugi oblik božićne nagrade, bon za kupovinu primilo je 26 posto ispitanika, a gotovo svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket odnosno njih devet posto.

66 posto radnika vjeruje kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati. Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina – 96 posto zaposlenih bi odabrala novčanu nagradu.

Više od trećine ljudi božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova. Svaki četvrti radnik božićnicom namjerava „pokriti“ kupnju božićnih darova (24 posto), svaka deseta osoba njome misli zatvoriti barem dio dugovanja, a jednak broj radnika božićnicu će ostaviti „sa strane“. 15 posto zaposlenika će ove godine božićnicu iskoristiti kako bi si priuštili nešto što inače ne bi mogli.

Istraživanje je provedeno na uzorku od oko 500 ispitanika, od kojih su 94 posto zaposleni.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari