Svaka deseta osoba u Hrvatskoj radi dva posla

pixabay.com
Za život potreban dodatni posao, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Dvije trećine zaposlenih u Hrvatskoj razmišlja o dodatnom poslu kako bi uspjeli podmiriti osnovne potrebe jer njihova trenutna plaća za to više nije dovoljna uslijed stalnog rasta svih cijena i ukupno troškova života, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

U tom istraživanju, prenosi Hina, od ukupno 750 ispitanih, 67 posto je navelo da razmišlja o obavljanju dodatnog posla.

“Inflatorni pritisci generirani rastom cijena energenata, hrane i drugih troškova života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji. Unatoč kontinuiranom rastu plaća, mnogi se suočavaju s teškoćama u podmirenju osnovnih potreba”, ističu u istraživanju.

Ispitanici su potvrdili i da dodatni posao trebaju da bi povećali kućni budžet, što ukazuje na zabrinjavajuću dinamiku financijskih izazova koje mnogi radnici trenutno doživljavaju, ocjenjuju istraživači.

Ističu i da je inflacija “odradila svoje” jer većina ispitanih je rekla da većinu svojih primanja, neki i do tri četvrtine plaće, troše na hranu i režijske troškove.

Iako je 13 posto ispitanih navelo da trenutno ne razmišljaju o dodatnom poslu jer su zadovoljni plaćom i sposobni podmiriti svoje potrebe, ipak napominju da bi mogli razmisliti o traženju novog ili dodatnog posla ako troškovi života nastave rasti, a poslodavci ne odluče povećati plaće kao kompenzaciju za rastuće troškove. Svaka deseta osoba navela je pak da već radi dva posla kako bi preživjeli, tvrdeći da je to neizbježno.

Istovremeno, deset posto ispitanika trenutno je tijekom istraživanja bilo nezaposleno i traži posao. S portala MojPosao navode i da zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, prenosi Hina, dodajući da se stoga rezultati ne mogu generalizirati, ali da su indikativni.

6 Odgovora

  1. Dva posla će uskoro postati standard s obzirom na rapidni rast cijena, režija, stanarina i stagnaciju plaća.

  2. Svaka deseta osoba u Hrvatskoj ce uskoro raditi i 3 posla da bi prezivjela kako je krenulo…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari