Deutsche Telekom u četvrtom tromjesečju 2023. imao neto gubitak od 1,03 milijarde eura

Freepik.com
Foto: Freepik.com

Deutsche Telekom (DT) izvijestio je da je četvrto tromjesečje 2023. godine zaključio s manjim prihodom i neto gubitkom nakon prodaje udjela u poslovanju s odašiljačima u matičnoj Njemačkoj i Austriji.

U razdoblju od listopada do prosinca lani neto prihod Deutsche Telekoma smanjio se za 1,4 posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, pao je na 29,4 milijarde eura, prenosi Hina.

Prilagođena dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina (EBITDA AL), uglavnom se zadržala na razini četvrtog tromjesečja prethodne godine i iznosila je deset milijardi eura.

Kompanija je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 1,03 milijarde eura zbog otpisa u preostalom vlasničkom udjelu, od 49 posto, u poslovanju s odašiljačima GD Towers u Njemačkoj i Austriji.

U srpnju 2022. Deutsche Telekom odlučio je prodati udio od 51 posto u GD Towersu američkim investicijskim tvrtkama DigitalBridge i Brookfield, a transakcija je zaključena početkom veljače prošle godine pa rezultati tog poslovanja nisu uključeni u izvješće DT-a, napominju u izvješću.

Kada se izuzme otpis, izračun pokazuje neto dobit od 1,83 milijarde eura, manju za 8,1 posto nego na kraju 2022. U cijeloj prošloj godini neto prihod DT-a smanjio se za 2,1 posto, na 112 milijardi eura. Prilagođena dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina, marginalno je porasla, dosegnuvši 40,5 milijardi eura.

Neto dobit porasla je na 17,8 milijardi eura, s osam milijardi u 2022. godini, zbog prodaje većinskog udjela u GD Towersu. Kada se isključi prihod od prodaje udjela iznosila je 7,94 milijarde eura i bila je manja za 12,6 posto nego u 2022. zbog jednokratnih financijskih troškova.

Kada se isključe troškovi mobilnog spektra, kapitalna potrošnja smanjena je za 21,1 posto, na 16,6 milijardi eura. Udio inozemnih podružnica u neto prihodu blago je smanjen, na 77 posto, uz pad ukupnog prihoda u američkom T-Mobileu za 1,3 posto, na 78,3 milijarde dolara.

U ovoj godini Deutsche Telekom očekuje šest posto veću EBITDA AL, od oko 42,9 milijardi eura. Slobodni novčani tok, prije najamnina, trebao bi porasti oko 16 posto, na otprilike 18,9 milijardi eura.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari