Deutsche Bank: Kriza s nekretninama mogla bi se nastaviti tijekom 2024. godine

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Deutsche_Bank_Center_004.jpg/1024px-Deutsche_Bank_Center_004.jpg
Deutsche Bank centar, Foto: Wikimedia Commons/Kidfly182

Trenutna kriza u sektoru komercijalnih nekretnina će se nastaviti u 2024. godini te će rezerviranja za gubitke po kreditima biti na gornjoj granici predviđenog raspona, ocijenio je glavni izvršni direktor Deutsche Bank, Christian Sewing.

„Neće biti nikakvog olakšanja s izazovima u sektoru komercijalnih nekretnina, tijekom 2024. godine. Nema pogoršanja ali nema ni znakova poboljšanja“, rekao je Sewing na financijskoj konferenciji, prenosi Reuters.

Deutsche Bank je najveći njemački zajmodavac, a također ima najviše nepodmirenih zajmova komercijalnom sektoru nekretnina među svojim domaćim konkurentima, pokazuju podaci.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Deutsche Bank također aktivna, poslovne nekretnine su bile pod posebnim pritiskom zbog visokih kamata i slobodnih radnih mjesta. Rekao je da banka radi na ranim produženjima i restrukturiranju s dužnicima.

Deutsche Bank je prognozirala da će rezervacije za kreditne gubitke u 2024. iznositi 25 do 30 baznih bodova kredita.

Sewing je ovu prognozu „suzio“rekavši da će rezerve vjerojatno biti na “višoj strani” raspona “s obzirom na to gdje se svijet nalazi”.

Podsjećamo, početkom ožujka Reuters je objavio da ova banka priprema likvidacijsku tužbu u Hong Kongu protiv kineskog developera Shimao Group, a ovaj potez dolazi usred sve većeg broja neplaćanja kredita i produbljivanja krize u sektoru nekretnina u Kini.

Potez Deutsche Bank, ako se dovrši, bit će rijedak slučaj da velika strana financijska tvrtka pokrene tužbu za likvidaciju kineskog developera otkako je sektor skliznuo u dužničku krizu 2021.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari