Danski poljoprivrednici morat će plaćati porez na plinove njihovih krava

Pixabay.com
Krava, Foto: Pixabay.com

Poljoprivrednici u Danskoj morat će od 2030. plaćati novi godišnji poreza na stoku zbog emisija ugljika koje zagrijavaju planet. Vlada Danske odredila je iznos od oko 89,82 eura po kravi i to je prvi takav porez na svijetu.

Danska je veliki izvoznik mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, a poljoprivreda je najveći izvor emisija u zemlji. Novi sporazum, koji također uključuje ulaganje od 3,46 milijardi eura u mjere kao što su pošumljavanje, ima za cilj pomoći zemlji da ispuni svoje klimatske ciljeve.

“Ovim sporazumom ulažemo milijarde u najveću transformaciju danskog krajolika u posljednje vrijeme. Bit ćemo prva zemlja u svijetu s ugljičnim porezom na poljoprivredu”, rekao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen.

Danska mliječna industrija uglavnom je pozdravila sporazum i njegove ciljeve, ali neki poljoprivrednici nisu zadovoljni. Novi porez najavljen je samo nekoliko mjeseci nakon što su poljoprivrednici održali prosvjede diljem Europe, blokirajući ceste traktorima i gađajući jajima Europski parlament zbog dugog popisa pritužbi, uključujući ekološke propise i pretjeranu birokraciju.

Globalni prehrambeni sustav u velikoj je mjeri pridonio klimatskoj krizi, proizvodeći oko trećinu emisija stakleničkih plinova. Uzgoj stoke ima posebno velik utjecaj, pa je tako u 2015. činio oko 12 posto globalnih emisija, prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu. Dio ovog zagađenja dolazi od metana, snažnog plina koji zagrijava planet te kojeg proizvode krave i neke druge životinje svojim podrigivanjem i gnojem.

Porez, za koji se očekuje da će ga danski parlament odobriti u 2024., iznosit će, od 2030. godine, oko 40,23 eura po 1,1 toni ekvivalenta emisija ugljika od stoke, dok će 2035. porasti na 100 eura. Primjenjivat će se porezna olakšica od 60 posto, što znači da će se poljoprivrednicima naplaćivati ​​15,91 euro po toni emisija stoke godišnje od 2030., a od 2035. porast će na 40,23 eura.

U prosjeku, danske mliječne krave, koje čine većinu stočne populacije, ispuštaju 5,6 tona ekvivalenta ugljika godišnje, navodi Concito, ekološki think tank u Danskoj. Korištenje niže porezne stope rezultirat će naplatom od 89,82 eura po kravi, a u 2035. plaćat će se oko 225 eura po kravi. U prve dvije godine, prihodi od poreza koristit će se za potporu zelenoj tranziciji poljoprivredne industrije, a zatim će se sve ponovno procijeniti.

“Cijela svrha poreza je potaknuti sektor da traži rješenja za smanjenje emisija. Na primjer, poljoprivrednici bi mogli promijeniti hranu koju koriste za krave”, rekao je Torsten Hasforth, glavni ekonomist Concita.

Grupa danskih poljoprivrednika je pak rekla da su te mjere zastrašujući eksperiment i čista birokracija, prenosi CNN. Smatraju da novi porez neće riješiti klimatske promjene i da će samo negativno utjecati na zelena ulaganja u poljoprivredu.

Peder Tuborgh, izvršni direktor Arla Foodsa, najveće europske mliječne grupacije, rekao je da je sporazum pozitivan, ali da poljoprivrednici koji stvarno čine sve što mogu da smanje emisije ne bi trebali biti podvrgnuti porezu.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari