Danas skupština Fortenove, sud u Amsterdamu ponovo odbacio zahtjeve SBK

Foto: Fortenova.hr
Fortenova, ilustracija Foto: Fortenova.hr

Fortenova grupa je objavila da je Okružni sud u Amsterdamu ponovno odbacio sve zahtjeve sankcioniranog SBK Arta (pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi), nakon čega će se prema planu održati Skupština imatelja depozitarnih potvrda koja je zakazana za danas, 19. prosinca i na kojoj se treba glasovati o predloženoj prodaji MidCo-a i promjeni vlasničke strukture Fortenove.

Kako se navodi u priopćenju Fortenove koje prenosi Hina, 15. prosinca održano je ročište pred Okružnim sudom u Amsterdamu „u kojem su SBK Art LLC i navodni vlasnik te kompanije, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi, kao i osoba koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova grupe, podnijeli različite zahtjeve protiv Fortenova Group TopCo B.V. i drugih stranaka uključenih u predloženu transakciju prodaje Fortenova Group MidCo B.V.”.

U osnovi, tužitelji su tražili odgodu druge Skupštine imatelja depozitarnih potvrda zakazane za 19. prosinca 2023. godine, objašnjavaju iz Fortenove. Okružni sud u Amsterdamu objavio je odluku 18. prosinca, u sažetom obliku, kojom odbacuje sve zahtjeve SBK i drugih.

“Presuda ukratko znači da su propali napori tužitelja da odgode Skupštinu imatelja depozitarnih potvrda i da će se Skupština na kojoj imatelji depozitarnih potvrda glasaju o predloženoj prodaji MidCo-a održati prema planu. Na taj način dosadašnje tzv. obijesno parničenje od strane sankcionirane osobe SBK Art i navodnog vlasnika ove kompanije Saifa Alketbija sada je odbačeno od nizozemskog pravosuđa po četvrti put”, ističu iz Fortenova grupe.

Osim toga, dodaju da su SBK i drugi uložili žalbu na svoje prethodne neuspješne pokušaje intervencije u korporativnu strukturu Fortenova grupe Vrhovnom sudu Nizozemske.

“Dana 15. prosinca 2023. godine glavni savjetnik Vrhovnog suda je u svom mišljenju savjetovao Vrhovnom sudu da odbaci prigovore iznesene u dva žalbena postupka SBK i drugih, čime su potvrđene sve dosadašnje pozicije Fortenova grupe i ponovno potvrđena pozicija SBK Art kao sankcionirane osobe kojoj je zabranjeno korištenje glasačkih prava. Očekuje se da će nizozemski Vrhovni sud donijeti odluku o ovim žalbama do 31. svibnja 2024. godine”, zaključuje se u priopćenju Fortenova grupe.

Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Promjena vlasničke strukture najavljena krajem studenoga

Podsjetimo, Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, je krajem studenoga najavila transakciju promjene svoje vlasničke strukture, a kojom bi se u dogovoru s najvećim pojedinačnim dioničarom koji nije pod sankcijama, kompanijom Open Pass Ltd., koja je u vlasništvu Pavla Vujnovca, a koji ima udio od oko 27 posto, krenulo u rješavanje sankcioniranih ruskih suvlasnika koji drže udio veći od 49 posto u kompaniji Fortenova Group TopCo B.V.. Ovaj dogovor je, podsjeća Hina, vrijedan 660 milijuna eura.

Naime, sada u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe SKB ART pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi drži 42,5 posto, VTB Europa ima 7,39 posto, dok Open Pass Limited (u vlasništvu Pavla Vujnovca) ima 28,19 posto, a manjinski vlasnici 21,9 posto.

Kako su krajem studenoga pojasnili iz Fortenove, krovna nizozemska holding kompanija postigla je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom, imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u Fortenova grupe. Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura je vezana uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti, istaknuli su iz Fortenove.

Naveli su i kako su financijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih, prenosi Hina. Ako u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi.

Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije, istaknuli su krajem studenoga iz Fortenove.

Inače, Fortenova grupa je u rujnu ove godine potpisala i ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura kojim je kratkoročno refinanciran dug kompanije na rok do kraja studenoga 2024. godine te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo.

Kako su najavili iz Fortenove, odobrenje za transakciju koje je nužno za njezino zaključenje tražit će se od dioničara, imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a, na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje danas, 19. prosinca 2023. godine.

Dogovor o kojem će glasati dioničari (imatelji depozitarnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uvjetima kao i Open Pass, mogu sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe, naveli su iz Fortenove.

Napomenuli su i kako će sankcioniranim dioničarima njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ako to bude potrebno, naveli su iz Fortenove u priopćenju objavljenom krajem studenoga.

U njemu su najavili i kako se završetak transakcije očekuje između prvog i drugog kvartala 2024. godine, prenosi Hina, a zahtijevat će i odobrenje određenih sankcijskih tijela, kao i odobrenja tijela nadležnih za zaštitu tržišnog natjecanja u više jurisdikcija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari