Country Garden postigao sporazum o dugu, otplata na tri godine

Pixabay.com
Problemi u sektoru nekretnina u Kini, ilustracija Foto: Pixabay.com

Dogovor Country Gardena s vjerovnicima o produženju isplate kopnenog duga u vrijednosti od 3,9 milijardi juana (537 milijuna dolara) povećao je dionice ove građevinske tvrtke i dao sektoru nekretnina, koji je opterećen kineskom krizom, prijeko potrebni predah.

U dogovoru, koji je postignut kasno u petak, Country Garden sada smije obročno otplatiti kopneni dug tijekom tri godine, umjesto što je trebao ispuniti svoje obveze do 2. rujna.

Dionice Country Gardena skočile su čak 19 posto, na najvišu razinu od 10. kolovoza i bile su postavljene za najveći jednodnevni postotni rast od studenog. Hong Kong Hang Seng indeks nekretnina na kopnu, porastao je više od devet procenata, objavio je Reuters.

No, dok ulagači u tvrtku možda odahnu, ostaje pitanje da li će niz državnih poticajnih mjera uskoro pomoći u oživljavanju potražnje, ublažiti „stisku“ s novcem u sektoru i razriješiti probleme nad širim financijskim sustavom.

Radnik u građevinskom sektoru, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Peking je dodao još jednu mjeru, nizu već postojećih političkih mjera proteklih mjeseci za oživljavanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, odobrivši uspostavu posebnog ureda za promicanje razvoja i rasta privatnog gospodarstva.

Privatni sektor odgovoran je za 80 posto novih radnih mjesta u urbanim sredinama, ali ima problem sa privlačenjem ulaganja usred slabog gospodarskog oporavka, tijekom prve polovice godine, pri čemu su vlasnici tvrtki također ograničeni slabom domaćom potražnjom.

Kvalitetne mjere vlade – glavno pitanje

Sve gore financijske nevolje Country Gardena samo su dodatno istaknule krhko stanje industrije nekretnina u zemlji koja čini otprilike četvrtinu gospodarstva i koja je u teškoj dužničkoj situaciji od 2021. godine, piše Reuters.

Smatran financijski zdravim u usporedbi s konkurentima, najveći kineski privatni developer nije propustio obvezu plaćanja duga, na zemlji ili na moru, sve do isplate kupona na dolarske obveznice prošlog mjeseca nakon usporavanja domaće potražnje koja je naštetila njegovom novčanom toku.

Od tada su kineske vlasti uvele niz mjera, a najznačajnija je snižavanje postojećih hipotekarnih stopa i povlaštenih kredita za kupnju prve kuće u velikim gradovima.

“U nadolazećim mjesecima vidjet ćemo hoće li ove mjere na strani ponude moći oživjeti potražnju za kupnjom stanova, što je ključno za sudbinu kineskih developera i njihovu sposobnost da se nose sa svojim nadolazećim dospijećem duga”, rekla je Tara Hariharan, direktorica globalnog makroa hedge fond NWI Management u New Yorku, prenosi Reuters.

Napomenula je da se Country Garden i drugi developeri ove godine suočavaju i sa isplatama velikih rokova dospijeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari