Continental bilježi velike gubitke zbog slabije proizvodnje automobila

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Continental izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju poslovao s gubitkom, istaknuvši pad europske proizvodnje vozila na početku godine.

Od siječnja do ožujka Continental je poslovao s neto gubitkom od 53 milijuna eura, dok je istom razdoblju lani zabilježio neto dobit od 382 milijuna eura.

Konsolidirani prihod pao je za pet posto, na 9,8 milijardi eura, a prilagođena operativna dobit više je nego prepolovljena i iznosi 196 milijuna eura.

Svjetska proizvodnja osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila blago se smanjila na početku godine, posebno u Europi gdje je pala za tri posto, ističu u Continentalu i dodaju kako je izrazitiji rast bilježila samo Kina, i to za četiri posto.

“Unatoč slabom početku godine, vjerujemo da postoje prilike za rast u svim sektorima tvrtke i zato smo potvrdili naše procjene za fiskalnu 2024. godinu”, rekla je glavna financijska direktorica Katja Garcia Vila.

Svjetska proizvodnja vozila trebala bi se u ovoj godini zadržati na razini 2023., uz mogući otklon od minus jedan do plus jedan posto, procjenjuju u njemačkoj kompaniji.

Continental i dalje prognozira da će godinu zaključiti s konsolidiranim prihodom u rasponu od 41 do 44 milijarde eura. Lani je, navodi Hina, iznosio 41,4 milijarde eura.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari