Tisuće Audija i Porschea ne mogu u SAD zbog dijelova proizvedenih u Kini

Pixabay.com
Audi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tisuće automobila luksuznih njemačkih marki Audi i Porsche zaustavljene su pred lukama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog carinske provjere dijelova koji su proizvedeni u Kini.

Obje marke pripadaju njemačkoj automobilskoj kompaniji Volkswagen (VW) i imaju dijelove koji se proizvode u Kini, uključujući i pokrajinu Xinjiang, čestu temu u zapadnoj javnosti zbog sumnji o kršenju prava ujgurske manjine, prenosi Hina.

“Nastojimo riješiti problem kašnjenja isporuka određenih modela vozila grupe Volkswagen iz američkih luka do trgovaca koje je povezano s carinskim postupkom”, rekao je glasnogovornik VW-a za agenciju dpa.

“Isporuka vozila nastavlja se, ali nažalost, moguća su kašnjenja”, dodao je glasnogovornik. “Razlog je mala elektronička komponenta u upravljačkoj jedinici, koja će biti zamijenjena čim budu dostupni potrebni dijelovi”, objasnio je.

Prema njemačkom poslovnom listu Handelsblatt, problematična komponenta ugrađena je u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley.

Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i ne smije se koristiti u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada.

Volkswagen navodno nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima.

“Razjašnjavamo činjenice i poduzimamo odgovarajuće mjere, uključujući potencijalno i raskid suradnje s dobavljačem ako naša istraga potvrdi ozbiljno kršenje ljudskih prava manjine”, kazao je glasnogovornik.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari