Porsche Holding prvih devet mjeseci 2023. zaključio u znatno manjem plusu

Pixabay.com
Porsche, Foto: Pixabay.com

Njemački Porsche Automobil Holding, vlasnik većinskog udjela u grupi Volkswagen, zaključio je razdoblje od siječnja do rujna u znatno manjem plusu, pokazalo je u ponedjeljak poslovno izvješće.

Ulaganja su holdingu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci donijela ukupno 3,8 milijardi eura, za 20,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Holding je vlasnik većinskog udjela u VW-u i 25 posto udjela plus jedne dionice u proizvođaču sportskih automobila Porscheu, prenosi Hina.

Na temeljnom ulaganju u VW zaradili su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 3,6 milijardi eura, za 18,2 posto manje nego lani, ističući visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini povezanu s kupnjom povlaštenih dionica.

Udio u proizvođaču sportskih vozila Porscheu također ima status temeljnog ulaganja i donio im je 236 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju zaradili su samo pet milijuna eura.

Ulaganja u portfelje iznjedrila su minus od sedam milijuna eura, u usporedbi s 25 milijuna eura plusa u 2022. godini.

Uz vlasništvo u VW-u i Porscheu, Holding ulaže i u druge kompanije u automobilskom sektoru i pruža financijske i inženjerske usluge.

U ovoj godini očekuju konsolidiranu zaradu nakon oporezivanja u donjem dijelu prognoziranog raspona od 4,5 do 6,5 milijardi eura. Lani je iznosila 4,79 milijardi eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari