Cijene nafte veće za dva posto nakon što su SAD i Britanija napali mete Houthija

Pexels.com
Naftni tanker, Foto: Pexels.com/Maahid Photos

Cijene nafte ovog jutra veće su za dva posto, nakon što su Sjedinjene Američke Države i Britanija izvele zračne i pomorske napade na vojne ciljeve Houthija u Jemenu kao odgovor na napade skupine koju podupire Iran na brodove u Crvenom moru.

Fjučersi nafte Brent veći su za 1,52 dolara, te iznose 78,93 američka dolara po barelu, dok su terminski ugovori za sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) u SAD-u bili veći 1,43 dolara, te iznose 73,45 dolara.

Ovaj napad pojačao je zabrinutost tržišta o mogućem utjecaju šireg sukoba na Bliskom istoku na opskrbu naftom iz regije, posebno onu koja se kreće kroz kritični Hormuški tjesnac.

“Ako bi se veliki dio protoka Hormuškog tjesnaca zaustavio, to bi predstavljalo do tri puta veći učinak šokova cijena nafte iz 1970-ih i dvostruko veći utjecaj ukrajinskog rata na tržišta plina, povrh već krhkih opskrbnih lanaca i zaliha razine”, rekao je Saul Kavonic, energetski analitičar u MST Marquee, prenosi Reuters.

Američki i britanski napadi jedna su od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata između Izraela i Hamasa otkako je izbio u listopadu. Svjedoci u Jemenu potvrdili su eksplozije diljem zemlje.

Napadi koje predvode SAD također prate iransku zapljenu tankera s iračkom sirovom naftom namijenjenog Turskoj u znak odmazde za prošlogodišnju konfiskaciju istog broda i njegove nafte od strane SAD-a. Bijela kuća je osudila zapljenu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su “ciljani napadi” jasna poruka da SAD i njihovi partneri neće tolerirati napade na svoje osoblje niti “dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe”.

Glasnogovornik Houthija rekao je da će skupina nastaviti napadati brodove koji idu prema Izraelu. Zbog ove situacije, koja traje od listopada 2023. godine, prekinuta je međunarodna trgovina na ključnoj ruti između Europe i Azije, u Crvenom moru, koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Brodarski div Maersk kao i brojne druge kompanije, preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora, upozoravajući klijente na daljnje poremećaje. Više od 20 milijuna barela nafte dnevno prolazi kroz Hormuški tjesnac, što je ekvivalentno oko 20 posto globalne potrošnje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari