Chesapeake postaje najveći proizvođač prirodnog plina u SAD-u?

Pixabay.com
Plin, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Chesapeake Energy priopćio je da će kupiti Southwestern Energy u transakciji vrijednoj 7,4 milijarde dolara, što će omogućiti drugom najvećem proizvođaču prirodnog plina u SAD-u da preuzme prvo mjesto na tržištu.

Chesapeake je ponudio 6,69 dolara po dionici Southwesterna, što predstavlja smanjenje od oko tri posto u odnosu na zadnje zatvaranje burze, prenosi Reuters.

Očekuje se da će cijene prirodnog plina u SAD-u porasti zbog rasta cijena izvoza, nakon 2023. godine, zbog rekordne proizvodnje, nepromijenjene potrošnje i rastućih zaliha prirodnog plina, kažu analitičari. Pad cijene sirovina od 62 posto prošle godine također je utjecao na dobit proizvođača prirodnog plina.

Southwestern je izvijestio o neto prihodu u trećem tromjesečju koji je bio samo desetina zarade koju je imao godinu dana ranije.

Chesapeake je 2021. godine izašao iz bankrota i od tada pokušava postati što veći proizvođač prirodnog plina, a ponuda koju je dao Southwesternu je najveća do sada. Prošle godine, kompanija je kupila i tvrtku Chief E&D za 2,5 milijardi dolara.

Većina Southwesternove proizvodnje nalazi se u formacijama škriljevca Appalachia i u Haynesvilleu u Louisiani. Southwestern je 2014. od Chesapeakea kupio površine u Zapadnoj Virginiji i Pennsylvaniji za 5,4 milijarde dolara.

Ako spajanje bude uspješno, udružene tvrtke bi prestigle EQT Corp koji je najveća neovisna tvrtka za istraživanje i proizvodnju prirodnog plina u SAD-u po tržišnoj vrijednosti i proizvodnji. Očekuje se da će ugovor biti zaključen u drugom kvartalu.

Dioničari Chesapeakea posjedovat će oko 60 posto kombinirane tvrtke, a ostatak Southwesternovi ulagači. Nick Dell’Osso, Chesapeakeov predsjednik i CEO, bit će na čelu kombinirane tvrtke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari