Talijanska vlada pokušava spasiti kompaniju važnu za opskrbu Italije čelikom

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Talijanska vlada mogla bi uvesti kriznu upravu u nekadašnjoj čeličani Ilva, izjavio je ministar industrije Adolfo Urso, nakon što je glavni dioničar ArcelorMittal odbio predloženi plan spašavanja kompanije važne za opskrbu Italije čelikom.

Drugi po veličini svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal preuzeo je u 2018. godini kontrolu nad Acciaierie d’Italia (ADI), nekadašnjom Ilvom, i trenutačno je vlasnik 62 posto udjela, prenosi Hina. Preostalih 38 posto vlasništvo je talijanske države, preko državne agencije za ulaganja Invitalije.

Čeličana već dugo ima probleme s financiranjem zbog poskupljenja energije i pada cijena valjanih čeličnih kotura i nagomilala je ogromne dugove prema dobavljačima, uključujući i talijanskog energetskog diva Eni.

“To je opcija”, odgovorio je ministar Urso za Reuters na pitanje razmatra li vlada imenovanje krizne uprave u kompaniji. Nije isključio mogućnost nove novčane pomoći za ADI, unatoč oklijevanju ArcelorMittala. ADI u golemoj čeličani u Tarantu izravno zapošljava 8.200 ljudi i sindikati traže od vlade da sačuva radna mjesta.

Vlada optužuje ArcelorMittal da nije ispoštovao preuzete obaveze, a kompanija uzvraća istom mjerom i prijeti da će završiti na sudu.

Talijanska vlada je ovoga tjedna predložila da Invitalia ADI-u pomogne s 320 milijuna eura i podigne vlasnički udio na 66 posto, u sklopu šireg plana dokapitalizacije tvrtke. No, ArcelorMittal se ne želi obavezati na nova ulaganja ni kao manjinski dioničar pa je prijedlog propao.

Urso je u raspravi u parlamentu rekao da su potrebne “drastične mjere” u nekadašnjoj Ilvi, koju vlada Giorgie Meloni smatra ključnom za opskrbu Italije čelikom.

“Ništa od planiranog nije realizirano. Nijedna preuzeta obaveza nije ispunjena o razini zaposlenosti i revitalizaciji kompanije”, rekao je Urso zastupnicima.

Izvor blizak ArcelorMittalu rekao je da je grupa spremna podržati vladin plan pod uvjetom da zadrži slične upravljačke ovlasti kao i Invitalia, ali ministar industrije odbacio je tu mogućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari