Italija se povlači iz vodećeg kineskog projekta „Pojas i put“

Pixabay.com
Rim,Italija Foto: Pixabay.com

Italija se povlači iz vodeće kineske inicijative Pojas i put (BRI), potvrdila je vlada Italije. Administracija premijerke Giorgie Meloni obavijestila je Peking da će prestati sudjelovati u BRI-u prije krajnjeg roka.

Italija je bila jedina velika zapadna država koja je 2019. godine potpisala BRI, podsjeća BBC, i jedan od najambicioznijih kineskih trgovinskih i infrastrukturnih partnera. Taj su potez u to vrijeme žestoko kritizirali SAD i drugi.

Italija je bila najveća od 18 članica EU-a, posebno na istoku i jugu kontinenta, koja je potpisala BRI. Članstvo zemlje u BRI-ju trebalo je automatski obnoviti u ožujku sljedeće godine osim ako Italija ne obavijesti Kinu da se povlači do kraja ove godine. Premijerka Meloni prethodno je odluku bivše vlade o pridruživanju nazvala “ozbiljnom pogreškom” i naznačila da se namjerava povući.

Do sada je materijaliziran samo djelić od 20 milijardi eura vrijednih ulaganja u Italiju koje je Kina obećala 2019. godine.

Talijanski izvoz u Kinu prošle je godine bio vrijedan 16,4 milijarde eura, u usporedbi s 13 milijardi eura 2019. godine. Nasuprot tome, kineski izvoz u Italiju porastao je na 57,5 ​​milijardi eura s 31,7 milijardi eura u istom razdoblju.

Pokrenut od strane kineskog predsjednika Xi Jinpinga 2013. godine, BRI ima za cilj uložiti procijenjenu milijardu dolara odnosno oko 925 milijardi eura diljem Azije i Europe. Projekti, uključujući nove i modernizirane željeznice i luke, imaju cilj povezati Kinu s Europom i drugim dijelovima Azije.

Reagirajući na talijansku odluku da se povuče iz sheme, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova nije kritizirao Rim direktno, ali je rekao da se „Kina čvrsto protivi blaćenju koje šteti suradnji Pojasa i puta“.

Predsjednik Xi govorio je o širim odnosima Kine i Europe u četvrtak tijekom posjeta čelnika EU-a Pekingu, te je istakao da Kina i EU trebaju biti partneri i eliminirati sve vrste uplitanja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da iako je Kina najvažniji trgovinski partner EU-a, postoje jasne neravnoteže i razlike koje moraju biti riješene.

SAD je, podsjeća BBC, od samog početka kritizirao kineski BRI kao primjer “diplomacije zamke duga”. Washington kaže da kineski planovi uključuju neodrživo velike projekte koje zemlje ne mogu financirati, dajući Pekingu prednost za svoje vlastite ciljeve. Kina daleko više trguje s članicama EU-a Francuskom i Njemačkom, unatoč tome što dvije najveće ekonomije eurozone nisu članice BRI-ja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari