Kineski izvoz raste prvi put u pola godine

Freepik.com
Novi Zakon o carinama Kine, Foto: Freepik.com/user6702303

Kineski izvoz porastao je prvi put u šest mjeseci u studenom, što sugerira da tvornice u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu privlače kupce sniženim cijenama, kako bi prebrodile produljeni pad potražnje.

Izvoz je u studenom porastao 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su carinski podaci, u usporedbi s padom od 6,4 posto u listopadu i nadmašivši pad od 1,1 posto očekivan u anketi Reutersa. Uvoz je pao za 0,6 posto. Baltic Dry Index, vodeći pokazatelj globalne trgovine, popeo se na trogodišnji maksimum u studenom, podržan poboljšanom potražnjom za industrijskom robom, posebno iz Kine, piše Reuters.

“Poboljšanje izvoza uglavnom je u skladu s tržišnim očekivanjima. Sekvencijski rast kineskog izvoza u posljednjih nekoliko mjeseci je ojačao. U podacima o izvozu drugih azijskih zemalja posljednjih mjeseci također postoje pozitivni nagovještaji”, rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Južnokorejski izvoz, još jedan pokazatelj zdravlja globalne trgovine, porastao je drugi mjesec u studenom, te je prekinuo 15 mjeseci pada.

Trgovina s najvećim kineskim konkurentima, SAD-om, Japanom, Južnom Korejom i Tajvanom, također je poboljšana. Ipak, analitičari dvojako gledaju na podatke. Ocjenjuju da pritisak na kineske proizvođače ne pokazuje znakove potpunog smirivanja gospodarstvenih problema.

Kineski službeni indeks menadžera nabave (PMI) prošlog je tjedna pokazao smanjenje novih izvoznih narudžbi deveti mjesec zaredom, dok je anketa privatnog sektora istaknula borbe vlasnika tvornica da privuku inozemne kupce već peti mjesec.

“Iako je razina izvoznih obujma dosegla novi maksimum, bili su podržani od strane izvoznika koji su smanjili cijene. Sumnjamo da će se ova robusnost održati jer izvoznici neće moći još dugo snižavati cijene”, istaknuo je Zichun Huang, kineski ekonomist u Capital Economicsu, prenosi Reuters.

Tvorničke izlazne cijene prema službenom PMI-ju smanjile su se drugi mjesec u studenom, dok su troškovi inputa porasli peti mjesec zaredom. Neki analitičari, s druge strane, ukazuju i na brži rast od očekivanog u trećem tromjesečju temeljen na nizu optimističnih podataka iz listopada.

“Podaci pokazuju da je inozemna potražnja jača nego što smo mislili, a domaća potražnja je slabija nego što smo mislili. Najveće izvozne stavke i dalje su električni strojevi i automobili, tako da će potražnja u Europi i Rusiji potaknuti izlazne isporuke “, rekao je Dan Wang, glavni ekonomist Hang Seng Bank China.

Zajednička ocjena je da je ipak prerano reći hoće li nedavna potpora politike biti dovoljna da podupre domaću potražnju i koliko je održiv bilo kakav porast inozemne potražnje, s nekretninama, nezaposlenošću i slabim kućanstvima i poslovnim povjerenjem koji prijete održivom oporavku kod kuće.

Međunarodni monetarni fond u studenom je poboljšao svoje prognoze rasta Kine za 2023. i 2024. za po 0,4 postotnih bodova, dok je agencija Moody’s izdala upozorenje na smanjenje kineskog kreditnog rejtinga A1. Juan je ova kretanja pratio pa je slabio u odnosu na dolar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari