Cijene nafte u porastu, zabrinutost oko potražnje ostaje

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/wirestock

Cijene nafte ovog jutra bilježe rast, nakon što su pale na šestomjesečnu najnižu razinu u prethodnoj sesiji trgovanja, ali ulagači su i dalje zabrinuti zbog slabe potražnje i usporavanja gospodarstva u SAD-u i Kini.

Fjučersi nafte Brent veći su za 27 centi, ili 0,4 posto, te iznose 74,56 dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasli su 24 centa, također 0,4 posto, te iznose 69,62 dolara po barelu.

“Tržišta nafte su možda preprodana, što bi moglo značiti da je oporavak u stvari kratkoročan”, rekla je u bilješci Tina Teng, tržišna analitičarka iz CMC Marketsa, prenosi Reuters.

Po prvi put u godinu dana, tržišna struktura za ugovore o Brentu prešla je na trgovanje u Contangu, s ugovorima za kratkoročnu isporuku jeftinijim nego šest mjeseci kasnije. WTI ugovori također su se prebacili na trgovinu u Contangu tijekom šest mjeseci. Contango je situacija u kojoj je terminska cijena robe viša od trenutne cijene. Contango se obično događa kada se očekuje da će cijena nafte porasti tijekom vremena.

Ukupno gledano, cijene nafte pale su za oko 10 posto otkako su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, zajedno nazvani OPEC+, najavili dobrovoljna smanjenja proizvodnje za 2,2 milijuna barela dnevno.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je proizvodnja nafte OPEC-a pala u studenom u prvom mjesečnom padu od srpnja, kao rezultat nižih isporuka Nigerije i Iraka, kao i stalnih rezova Saudijske Arabije i drugih članica šireg OPEC+ saveza koji podržavaju tržište.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastali su se kako bi razgovarali o daljnjoj suradnji u pogledu cijena nafte kao članovi OPEC+, što bi moglo ojačati povjerenje tržišta u utjecaj smanjenja proizvodnje. Kuvajt i Alžir također su ponovno potvrdili svoju potporu i predanost dobrovoljnim rezovima.

Zabrinutost oko kineskog gospodarstva također je spriječila rast cijene nafte. Kineski carinski podaci pokazali su da je uvoz sirove nafte u studenom pao za devet posto u odnosu na godinu ranije, jer su visoke razine zaliha, slabi ekonomski pokazatelji i usporavanje narudžbi neovisnih rafinerija oslabili potražnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari