Cijene nafte veće od 90 dolara, trgovce iznenadili rokovi za smanjenje opskrbe

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte na međunarodnim tržištima veće su od 90 dolara, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija objavile da će smanjivati opskrbu do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali normalizaciju ove jeseni.

Na londonskom je tržištu cijena barela, nakon podneva, bila viša za 1,21 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,21 dolar, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,59 dolara višoj cijeni, od 87,14 dolara.

Saudijska Arabija trenutno smanjuje opskrbu za milijun barela dnevno, a tržišta je uzdrmala objava da će je smanjivati do kraja godine i analizirati stanje na tržištu svakog mjeseca kako bi utvrdila treba li je još više smanjiti ili možda povećati, objavila je novinska agencija SPA. I Rusija je u utorak objavila da će smanjivati izvoz nafte do kraja godine, za 300.000 barela dnevno, kako bi “sačuvala stabilnost i ravnotežu” na naftnim tržištima, rekao je potpredsjednik ruske vlade, Alexander Novak.

Do sada Rusija je smanjivala proizvodnju i izvoz u tandemu sa Saudijskom Arabijom, povrh dogovora na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji bi trebao stabilizirati cijene.

Trgovci već danima nagađaju da će Saudijska Arabija produljiti odluku o smanjenoj opskrbi, piše Hina, ali su očekivali da će je produljiti samo do kraja listopada. I Rusija je nagovijestila da će pomaknuti rok, ali je trgovce također iznenadilo što je kao novi odredila kraj godine.

Saudijska Arabija i Rusija vodeće su izvoznice nafte u svijetu i članice skupine OPEC+. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 1,61 dolar, na 91,27 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari