Eurostat: Proizvođačke cijene niže za 0,5 posto, Hrvatska bilježi rast

pixabay
Pokazatelji u EU i eurozoni, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su u srpnju sedmi mjesec zaredom, dok je Hrvatska zadržala mjesto u skupini država s najsnažnijim rastom.

Proizvođačke cijene u srpnju niže su za 0,5 posto u eurozoni i za 0,6 posto u Europskoj uniji (EU), što je pad za 7,6 posto u eurozoni i za 6,6 posto u EU u usporedbi sa srpnjem 2022. godine, podaci su koje je objavio statistički ured EU – Eurostat.

Poredeći srpanj i lipanj 2023. godine, proizvođačke cijene manje su za 0,4 posto – kako u EU tako i u eurozoni.

Po sektorima, proizvođačke cijene u eurozoni, na mjesečnoj razini, niže su za 1,2 posto kod poluproizvoda i za 0,9 posto u energetici, dok su cijene porasle za 0,1 posto za netrajnu robu široke potrošnje. Cijene u ukupnoj industriji bez energije smanjene su za 0,4 posto, objavio je Eurostat.

Preuzeto sa: https://ec.europa.eu/eurostat

Najveći mjesečni pad proizvođačkih cijena zabilježen je u Irskoj i to od 8,1 posto a slijede je Nizozemska (-2,6 posto) i Švedska (-1,8 posto). Najveći porast zabilježen je u Latviji, i to od 2,2 posto, a slijede Slovačka (+1,7 posto) i Hrvatska (+1,3 posto).

Proizvođačke cijene u eurozoni u srpnju 2023. u usporedbi sa srpnjem 2022. godine niže su za 24,2 posto u energetskom sektoru i za četiri posto za poluproizvode, dok su cijene porasle za 4,7 posto za kapitalna dobra, zatim 5,1 posto za trajne proizvode za široku potrošnju i za 7,6 posto za netrajne proizvode široke potrošnje. Cijene u ukupnoj industriji bez energije porasle su za 1,6 posto.

U EU su proizvođačke cijene niže za 21,5 posto u energetskom sektoru i za 3,9 posto kod poluproizvoda, dok su cijene kapitalnih proizvoda porasle za 4,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 4,6 posto, a za 7,6 posto su skuplja netrajna potrošna dobra.

Najveći godišnji pad proizvođačkih cijena zabilježen je u Irskoj -39,5 posto, a slijede Bugarska (-18,1 posto) i Italija (-13,8 posto), dok je najveći porast, na godišnjoj razini, zabilježen u Mađarskoj, od 18,8 posto a slijede je, prema podacima Eurostata – Slovačka (+17,8 posto) i Slovenija (+6,8 posto). Samo osam zemalja bilježilo je rast cijena na godišnjoj razini, pokazuje izvješće Eurostata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari