Cijene nafte u porastu dok napetost u Crvenom moru i dalje traje

Pixabay.com
Tanker s naftom, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su čak jedan posto tijekom jutrošnjih trgovanja jer su se nastavile napetosti na Bliskom istoku nakon napada Houthija na brodove u Crvenom moru, iako je odluka Angole da napusti OPEC pokrenula pitanja o učinkovitosti grupe u podržavanju cijena.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 70 centi ili 0,9 posto, te iznose 80,09 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli za 66 centi ili 0,9 posto, te iznose 74,55 dolara po barelu.

Oba su ugovora porasla već drugi tjedan, piše Reuters, svaki za više od četiri posto, budući da su cijene dostave zabrinute.

Sve više pomorskih prijevoznika izbjegava Crveno more zbog napada na brodove koje je izvela militantna skupina Houthi u Jemenu u znak potpore Palestincima koji se bore u Gazi protiv Izraela, što je uzrokovalo globalne poremećaje u trgovini kroz Sueski kanal, preko kojeg prolazi oko 12 posto svjetske trgovine.

Njemački Hapag-Lloyd i hongkonški OOCL posljednje su kompanije koje su rekle da će izbjegavati Crveno more preusmjeravanjem brodova ili obustavom plovidbe.

SAD je početkom tjedna pokrenuo multinacionalnu operaciju za zaštitu trgovine u Crvenom moru, ali su Houthiji rekli da će nastaviti s napadima. Analitičari kažu da je utjecaj na opskrbu naftom do sada bio ograničen, budući da se većina bliskoistočne sirove nafte izvozi preko Hormuškog tjesnaca.

Cijene nafte mogle bi doživjeti oporavak zbog geopolitičkih sukoba i neposredne provedbe OPEC-ovih smanjenja proizvodnje. Očekuje se da će se mali jaz u opskrbi vjerojatno pojaviti u siječnju sljedeće godine, a WTI sirova nafta mogla bi porasti na 75-80 dolara po barelu”, rekao je Leon Li, analitičar CMC Marketsa u Šangaju, za Reuters.

Saudijska Arabija, Rusija i druge članice OPEC+, koje crpe više od 40 posto svjetske nafte, pristale su na dobrovoljno smanjenje proizvodnje u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijuna barela dnevno za prvi kvartal 2024.

Skupina proizvođača predvođena Saudijskom Arabijom posljednjih je mjeseci prikupljala potporu za produbljivanje smanjenja proizvodnje i povećanje cijena nafte, no Angola je u četvrtak rekla da će napustiti OPEC jer članstvo ne služi njezinim interesima. Angola je prethodno prosvjedovala protiv odluke šire skupine OPEC+ da smanji kvotu proizvodnje nafte u zemlji za 2024. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari