Angola najavila napuštanje OPEC-a

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Wien_-_OPEC-Zentrale%2C_Portal_%28b%29.JPG/2048px-Wien_-_OPEC-Zentrale%2C_Portal_%28b%29.JPG
Zgrada OPEC-a, Beč, Austrija Foto: Wikimedia Commons/C.Stadler/Bwag

Angola je najavila napuštanje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ocjenjujući da članstvo više ne ispunjava svoju svrhu. Odluku je najavio angolski ministar mineralnih resursa, nafte i plina, Diamantino Azeveda.

Potvrdivši ranije navode lokalne novinske agencije, Azevedo je rekao da je odluka o odlasku iz OPEC-a donesena jer članstvo više ne služi interesima Angole, no nije dao dodatne komentare.

Angola se priključila OPEC-u 2017. godine. Proizvodi oko 1,1 milijuna barela sirove nafte na dan. Cijeli OPEC na dan proizvodi 28 milijuna barela po danu.

Angolin odlazak je korak unazad za OPEC i saveznike, budući da je skupina pokušavala dogovoriti smanjenje proizvodnje sa svojim članicama kako bit poduprla cijene. U studenom je Azevedov ured poslao prosvjednu notu OPEC-u jer smanjio kvotu proizvodnje za 2024. godinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte je međunarodna organizacija koju tvore Alžir, Angola, Ekvador, Ekvatorska Gvineja, Gabon, Indonezija, Irak, Iran,Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela. Od godine 1965. sjedište joj se nalazi u Beču.

Glavni cilj Organizacije, prema njenom Statutu, jest koordinacija i ujednačenje naftne politike zemalja članica i ustanovljavanje najboljih načina da se očuvaju njihovi interesi, pojedinačni i kolektivni.

Zatim, smišljanje načina i sredstava za stabilizaciju cijena na međunarodnim naftnim tržištima s ciljem uklanjanja štetnih i nepotrebnih kretanja cijena, stalna briga o interesima zemalja proizvođača i nužnost osiguranja stalnog prihoda zemalja proizvođača, te učinkovito, ekonomično i stalno opskrbljivanje naftom zemalja potrošača, te pravedan povrat uloženog kapitala onima koji ulažu u naftnu industriju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari