OPEC+ dogovorio dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte, cijene u padu

freepik.com
Radnik na naftnoj bušotini, Foto: Freepik.com/jcomp

Proizvođači nafte skupine OPEC+ su se složili s dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijuna barela dnevno, početkom sljedeće godine.

Referentne globalne cijene nafte pale su oko dva posto, dijelom zato što su smanjenja bila dobrovoljna ali i dijelom zbog očekivanja ulagača uoči sastanka da bi dodatna smanjenja opskrbe mogla biti veća.

Saudijska Arabija, Rusija i druge članice OPEC+, koje crpe više od 40 posto svjetske nafte, tijekom jučerašnjeg online stastanka, prenosi Reuters, raspravljale su o proizvodnji u 2024. godini, usred predviđanja da se tržište suočava s potencijalnim viškom, a smanjenje proizvodnje od milijun barela dnevno od strane Saudijske Arabije trebalo bi završiti sljedeći mjesec.

Proizvodnja OPEC+ od oko 43 milijuna barela dnevno već odražava smanjenje od oko pet milijuna barela po danu, s ciljem podržavanja cijena i stabilizacije tržišta.

„Ukupna ograničenja iznose 2,2 milijuna barela dnevno od osam proizvođača“, rekao je OPEC u priopćenju nakon sastanka. U ovu brojku uključeno je produženje saudijskih i ruskih dobrovoljnih rezova od 1,3 milijuna barela dnevno.

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je da će rusko dobrovoljno smanjenje, uključiti sirovu naftu i proizvode.

UAE je priopćio da je pristao smanjiti proizvodnju za 163.000 barela po danu, dok je Irak rekao da će smanjiti dodatnih 220.000 barela dnevno u prvom kvartalu.

Saudijska Arabija, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Kuvajt, Kazahstan i Alžir bili su među proizvođačima koji su rekli da će se rezovi postupno ukidati nakon prvog tromjesečja, piše Reuters, ako tržišni uvjeti budu dopuštali.

OPEC+ je usredotočen na nižu proizvodnju s cijenama koje su pale s gotovo 98 dolara krajem rujna, na sadašnje cijene, i zabrinut je zbog slabijeg gospodarskog rasta 2024. i očekivanja viška ponude. OPEC+ je također pozvao Brazil, jednog od deset najvećih proizvođača, da postane član skupine.

Ovog jutra cijene nafte su u padu. Fjučersi sirove nafte Brent za veljaču pali su 39 centi, ili 0,5 posto, te iznose 80,47 dolara po barelu. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za 23 centa ili 0,3 posto, te iznose 75,73 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari