Cijene nafte u padu, barel Brenta na 80,94 dolara

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su za više od jedan posto u četvrtak, povećavajući gubitke s prethodne sjednice, nakon što je OPEC+ odgodio ministarski sastanak, što je dovelo do špekulacija da bi proizvođači mogli smanjiti proizvodnju manje nego što se ranije očekivalo.

Fjučersi nafte Brent niži su za 1,02 američka dolara ili 1,2 posto, te iznosi 80,94 dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta niža je za 87 centi ili 1,1 posto, te iznosi 76,23 dolara.

U iznenađujućem potezu, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) uključujući Rusiju odgodili su za 30. studenog ministarski sastanak na kojem se očekivalo da će raspravljati o smanjenju proizvodnje nafte, navodi Reuters. Proizvođači su se borili oko dogovora o razinama proizvodnje, a time i mogućim smanjenjima uoči sastanka koji je prvobitno zakazan za 26. studenog, rekli su izvori iz OPEC+.

Tri izvora OPEC+, međutim, rekla su da je to povezano s afričkim zemljama, koje su manji proizvođači u skupini, što je donekle ublažilo zabrinutost ulagača.

Analitičari kažu da Angola, Kongo i Nigerija nastoje povećati svoje opskrbne kvote za 2024. iznad privremenih razina dogovorenih na lipanjskom sastanku OPEC+.

“Na tom sastanku, OPEC je sredio knjige o povećanju kvote UAE smanjenjem ciljeva za afričke zemlje koje su bile slabije od svojih potrebnih proizvodnih brojeva”, rekla je Helima Croft, analitičarka RBC Capital Marketsa, u bilješci klijenta.

Angola i Kongo su proizvodili ispod svojih ciljeva proizvodnje za 2024. godine, dok je Nigerija uspjela povećati proizvodnju iznad cilja zbog poboljšane sigurnosne situacije u delti Nigera bogatoj naftom.

“Neslaganje između članica vjerojatno će povećati volatilnost na tržištu tijekom sljedećeg tjedna”, rekli su analitičari ING banke u bilješci.

Pitanja oko opskrbe OPEC+ dolaze nakon što podaci pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošli tjedan skočile za 8,7 milijuna barela, što je puno više od porasta od 1,16 milijuna koliko su analitičari očekivali.

U međuvremenu, oko tri posto proizvodnje sirove nafte u Meksičkom zaljevu, ili oko 61.165 barela dnevne proizvodnje, prekinuto je zbog curenja podvodnog cjevovoda, objavila je američka obalna straža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari