Cijene nafte rastu zbog krize na Bliskom istoku i ponude OPEC-a

Pixabay.com
Naftno polje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte blago su porasle tijekom jutrošnjeg trgovanja, zbog situacije na Bliskom Istoku te porasta proizvodnje OPEC-a.

Fjučersi nafte Brent veći su za 17 centi, ili 0,2 posto, te iznose 76,29 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle za 0,1 posto, ili pet centi, te iznose 70,82 dolara po barelu. Referentne vrijednosti su na početku ovog tjedna pale za više od tri posto.

“Oštra smanjenja cijena u Saudijskoj Arabiji i povećana proizvodnja OPEC-a neutralizirali su zabrinutost oko ponude uzrokovanu eskalacijom geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku”, rekao je analitičar CMC Marketsa, Leon Li.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je proizvodnja nafte OPEC-a porasla u prosincu jer su povećanja u Angoli, Iraku i Nigeriji nadoknadila stalna smanjenja od strane Saudijske Arabije i drugih članica šireg saveza OPEC+.

Veća ponuda potaknula je Saudijsku Arabiju da u veljači smanji službenu prodajnu cijenu svoje vodeće arapske lake nafte za Aziju, na najnižu razinu u 27 mjeseci.

Cijene nafte vjerojatno će se kratkoročno kretati u rasponu između 75 i 80 dolara po barelu, rekao je za Reuters Suvro Sarkar, voditelj tima za energetski sektor u DBS banci, osim nepredviđenog izbijanja situacije na Bliskom istoku.

Podržavajući cijene, dolar je zaustavio svoj uspon u utorak, jer su trgovci potvrdili svoje oklade za niz smanjenja stope Federalnih rezervi ove godine. Slabiji dolar povećava cijene nafte, jer sirova nafta postaje jeftinija za vlasnike drugih valuta.

Tržište čeka podatke o zalihama u SAD-u od industrijske grupe Američkog instituta za naftu do kraja dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari