Cijene nafte rastu već dva tjedna zaredom

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Terminske cijene sirove nafte blago su promijenjene u petak, ali bi trebale porasti drugi tjedan zaredom zbog znakova povećanja potražnje i pada zaliha nafte i goriva u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Fjučersi nafte za namirenje u kolovozu pali su 15 centi na 85,56 dolara po barelu do 03:56 GMT nakon rasta od 0,8 posto u prethodnoj sesiji.

Fjučersi američke West Texas Intermediate nafte za isporuke u kolovozu pali su za 14 centi na 81,15 dolara po barelu. Srpanjski ugovor četvrtak je završio na 82,17 dolara po barelu, što je rast od 0,7 posto.

Cijene su porasle oko 5 posto od početka mjeseca na najvišu razinu u više od sedam tjedana.

“Sezonsko povećanje potražnje, kao što pokazuju najnoviji podaci EIA, obnovljeni sukob između Izraela i Hezbollaha te sezona uragana mogla bi održati rast cijena tijekom ljeta”, rekli su analitičari Citija u bilješci.

Podaci američke vlade objavljeni u četvrtak pokazuju da je ukupna isporuka proizvoda, zamjena za potražnju u zemlji, porasla za 1,9 milijuna barela dnevno (bpd) u tjednu na 21,1 milijun bpd.

Podaci Uprave za energetske informacije (EIA) pokazali su smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u za 2,5 milijuna barela u tjednu koji je završio 14. lipnja na 457,1 milijun barela, u usporedbi s očekivanjima analitičara za smanjenje od 2,2 milijuna barela.

Zalihe benzina pale su za 2,3 milijuna barela na 231,2 milijuna barela, navodi EIA, u usporedbi s predviđanjima za porast od 600.000 barela.​

Izgledi potražnje na drugim mjestima također su pomogli u povećanju cijena.

“Znakovi jače potražnje u Aziji također su podigli raspoloženje proizvođača. Rafinerije nafte diljem regije ponovno aktiviraju neke neiskorištene kapacitete nakon održavanja”, rekli su analitičari ANZ Researcha.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su osnovne potrošačke cijene u Japanu prošlog mjeseca porasle 2,5 post u odnosu na prethodnu godinu, rastući u odnosu na prethodni mjesec i držeći središnju banku zemlje na pravom putu da poveća kamatne stope u nadolazećim mjesecima.

Na cijene su utjecali podaci iz SAD-a objavljeni u četvrtak koji su pokazali pad novih zahtjeva za nezaposlene, što bi moglo dovesti do toga da Federalne rezerve zadrže kamatne stope nepromijenjenima. Više kamatne stope obično ograničavaju gospodarski rast, a time i potražnju za naftom.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari