Cijene nafte rastu drugi dan za redom zbog mogućeg povećanja potražnje u ljetnom razdoblju

Pixabay.com
Nafta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u utorak blago su porasle, držeći se blizu najviših razina dosegnutih u zadnja dva mjeseca, zbog očekivanja da će doći do porasta potražnje za gorivom u ljetnoj turističkoj sezoni i mogućih rezova kamatnih stopa u SAD-u koji bi mogli potaknuti ekonomski rast.

Terminski ugovori sirove nafte Brent porasli su za 28 centi na 86,88 dolara po barelu, dok je američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta porasla za 20 centi na 83,58 dolara po barelu.

Očekuje se da će potražnja za benzinom u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, porasti u ljetnoj sezoni zbog putovanja. Analitičari ANZ-a smatraju da bi to moglo pomoći u oporavku potražnje za benzinom nakon slabe prve polovice 2024. godine.

Na strani ponude, tržišta su planirala moguće poremećaje zbog uragana Beryl u američkoj rafineriji nafte i proizvodnji na moru.

Znakovi opadanja inflacije u SAD-u obnavljaju nadu da bi Federalne rezerve mogle smanjiti kamatne stope, vjerojatno u rujnu, što isto tako utječe na cijene nafte.

Izvješće objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da se proizvodna aktivnost u SAD-u smanjila već treći mjesec, a cijene koje su proizvođači plaćali za neke inpute pale su na najnižu razinu u šest mjeseci. Ipak, znakovi rasta potražnje manjeg od očekivanog ograničili su rast cijena nafte.

Neki podaci pokazuju da je uvoz sirove nafte u Aziju, najveću svjetsku regiju potrošača nafte, u prvoj polovici 2024. bio manji nego prošle godine.

To je uglavnom zbog manjeg uvoza u Kinu, najvećeg svjetskog uvoznika nafte i drugog najvećeg potrošača, prenosi Reuters.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari