Cijene nafte porasle drugi dan zaredom, rafinerije i dalje ne rade punim kapacitetom

freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte porasle su drugi dan zaredom, potaknute očekivanjima da će se potražnja u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, poboljšati jer rafinerije nastavljaju raditi nakon zastoja premda smanjenim kapacitetom.

Fjučersi nafte Brent porasli su za 34 centa ili 0,4 posto, na 83,37 dolara po barelu, a oni američke West Texas Intermediate nafte za 37 centi ili 0,5 posto, na 78,28 dolara.

Zalihe sirove nafte porasle su za 7,17 milijuna barela u prošlom tjednu, kao i zalihe benzina, dok su one destilata smanjene.

Reuters piše da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle usred zastoja u velikim rafinerijama koje su ostavile stope iskorištenosti na najnižoj razini u dvije godine, iako postrojenja nastavljaju proizvodnju.

BP-ova rafinerija od 435.000 barela po danu (bpd) u Indiani, najveća na Srednjem zapadu SAD-a, vratit će se na punu proizvodnju u ožujku, prema izvorima upoznatima s radom tvornice, nakon nestanka struje 1. veljače.

TotalEnergies rafinerija od 238.000 bpd u Port Arthuru, Texas, također radi na ponovnom pokretanju te još uvijek radi minimalno nakon što su vremenske nepogode također uzrokovale probleme sa strujom.

Analitičari očekuju da će stope rada rafinerija u SAD-u porasti na 81,5 posto ukupnog kapaciteta u odnosu na 80,6 posto prethodnog tjedna.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari