Cijene nafte ponovo u porastu

Pexels.com
Naftna bušotina Foto: Pexels/janrune-smenes-reite-

Cijene nafte su u porastu, u ranom trgovanju u utorak. Fjučersi nafte Brent porasli su 17 centi, ili 0,21 posto, te iznose 82,57 američka dolara po barelu. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) skuplja je 17 centi ili što je porast od 0,22 posto, te sad iznosi 76,95 dolara.

“Trgovanje cijenom nafte iznad 80 dolara po barelu ponovno stvara geopolitičku premiju za rizik kako se nastavljaju rasplamsavanja u regiji Bliskog istoka. To bi moglo nestati u roku od tjedan ili dva ako ne bude jake reakcije iz SAD-a. Ako se pogorša američko-iranski zastoj i postrože sankcije, tada gledamo na raspon od 80-100 dolara po barelu za naftu, koji će se održati neko vrijeme”, rekao je Suvro Sarkar voditelj tima za energetski sektor pri DBS Bank.

Washington je obećao da će poduzeti “sve potrebne radnje” kako bi obranio svoje trupe nakon smrtonosnog napada dronom u Jordanu od strane militanata koje podupire Iran, što je prva pogibija američke vojske od početka rata između Izraela i Gaze, dovodeći tržišta na rub, prenosi Reuters.

“Ako napetosti SAD-a i Irana eskaliraju, osobito kroz izravnu konfrontaciju, raste rizik da će iranska opskrba naftom biti negativno pogođena. Iranski izvoz nafte vjerojatno je najranjiviji zbog potencijalno veće provedbe sankcija”, rekao je analitičar Commonwealth Bank of Australia Vivek Dhar.

Iran je izvozio 1,2 – 1,6 milijuna barela sirove nafte dnevno tijekom većeg dijela 2023., što predstavlja oko 1,5 posto globalne ponude nafte.

“Način na koji će Iran odgovoriti na rastuće napetosti SAD-a također će diktirati kurs za tržišta nafte. Ključna briga je prijetnja Irana blokadom Hormuškog tjesnaca, kroz koji prolazi do 20 posto globalne ponude nafte”, dodao je Dhar.

Na cijenu utječe i odluka o kamatnim stopama u SAD-u odnosno odluci američkih Federalnih rezervi (FED).

Očekuje se da će kreatori politike držati kamatne stope stabilnima. Tržišta procjenjuju 47 posto šanse za smanjenje stope FED-a u ožujku, pokazao je CME FedWatch alat.

U međuvremenu, očekivalo se da će zalihe sirove nafte i destilata u SAD-u prošlog tjedna pasti, dok su zalihe benzina rasle, pokazala je Reutersova anketa.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari