Američke zalihe pogurale cijene nafte naviše

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/slon.pics

Cijene nafte porasle su treći dan nakon što su industrijski podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD-u povećane ali manje od očekivanog te je smanjenje prognoze rasta proizvodnje u SAD-u, najvećem svjetskom proizvođaču, ublažilo zabrinutost oko potencijalne prekomjerne ponude.

Fjučersi nafte Brent porasli su deset centi, te iznose 78,69 američkih dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) skuplja za 13 centi, te iznosi 73,44 dolara.

Podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za 670.000 barela u tjednu do 2. veljače, znatno ispod predviđanja analitičara koje je anketirao Reuters za povećanje od 1,9 milijuna barela.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) smanjila je svoje izglede za rast domaće proizvodnje nafte za 120.000 barela dnevno, na 170.000 barela po danu za 2024., što je znatno niže od prošlogodišnjeg povećanja proizvodnje od 1,02 milijuna barela dnevno.

EIA također predviđa da proizvodnja u SAD-u neće premašiti rekord iz prosinca 2023. od više od 13,3 milijuna barela po danu do veljače 2025.

Analitičari Haitong Futuresa procjenjuju da očekuju da će cijene nafte ostati u rasponu od 10 dolara oko trenutnih razina, te da bi nafte trebalo biti uravnoteženo tijekom 2024. godine.

U međuvremenu, američki, katarski i egipatski posrednici pripremili su diplomatski poticaj za premošćivanje nesuglasica između Izraela i Hamasa o planu za prekid vatre za Gazu nakon što je palestinska skupina odgovorila na prijedlog za produženu stanku u borbama i oslobađanje talaca a tržišta nafte su pratila situaciju na Bliskom istoku.

“S obzirom na povećani geopolitički rizik, trgovanje ograničeno rasponom i nedostatak premije za rizik mogli bi iznenaditi neke. Važno je zapamtiti da iako vidimo poremećaje u trgovinskim tokovima kao rezultat razvoja događaja u Crvenom moru, proizvodnja nafte kao rezultat toga ostaje nepromijenjena”, rekli su analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey, prenosi Reuters.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari