Dobit tvrtke BP smanjena zbog pada cijena nafte na tržištu

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BP_Connect_Kapiti,_New_Zealand.jpg
Benzinska crpka BP, Foto: Wikimedia Commons/Pcmanrules

Energetski div BP izvijestio je o velikom padu dobiti, nakon pada cijena nafte prošle godine. Dobit je 2023. iznosila 13,8 milijardi dolara, što je smanjenje od rekordnih 27,7 milijardi dolara prethodne godine.

Pad dobiti BP-a odražava rezultate konkurentskog Shella, koji je prošli tjedan objavio dobit od 28,2 milijarde dolara, što je također pad u odnosu na dobit od 39,9 milijardi dolara u 2022. godini.

Unatoč padu, BP planira vratiti 1,75 milijardi dolara ulagačima tijekom prva tri mjeseca godine kroz otkup dionica. Dodali su i da su se obvezali na 3,5 milijardi dolara otkupa tijekom prve polovice 2024. godine

BP je također rekao da očekuje da će osnovna djelatnost iz proizvodnje nafte i operacija biti veća ove godine, ali da će proizvodnja iz plina i energije s niskom razinom ugljika biti niža.

Ovi podaci su i prvi objavljeni rezultati od strane BP-a otkako je tvrtka promijenila izvršnog direktora te je taj posao preuzeo Murray Auchincloss, prenosi BBC.

Prethodni direktor tvrtke BP, Bernard Looney, podnio je ostavku prošlog rujna nakon što je priznao da nije bio transparentan o svojim prošlim osobnim odnosima u tvrtki. Upravni odbor BP-a rekao je tada da je Looney počinio ozbiljan prekršaj, što je rezultiralo gubitkom do 32,4 milijuna funti plaće i beneficija.

Prošle godine BP je bio i na meti kritika ekoloških skupina nakon što je smanjio planove za smanjenje količine nafte i plina koje proizvodi do 2030. godine.

Cijene plina i električne energije počele su rasti kada su prestale blokade uzrokovane Covidom, ali su značajno porasle u ožujku 2022. kada je Rusija započela svoj napad na Ukrajinu. Energetske tvrtke izvijestile su tada o velikim dobicima.

No, nova geopolitička situacija na Bliskom istoku i Crvenom moru navela je mnoge tvrtke, uključujući i BP, da skrenu brodove s rute kroz Sueski kanal. To je najbrži pomorski put između Azije i Europe, a posebno je važan u transportu nafte i ukapljenog prirodnog plina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari