Cijene nafte u blagom porastu, pregovori o prekidu vatre u Gazi u fokusu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/rorozoa

Cijene nafte porasle su u utorak dok su ulagači čekali ishod novog kruga pregovora o situaciji na Bliskom istoku, što je izazvalo zabrinutost oko opskrbe iz glavne proizvodne regije.

Fjučersi nafte Brent porasli su 17 centi, te iznose 78,16 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli 16 centi, te iznose 72,94 dolara.

“Znakovi deeskalacije bliskoistočne krize nedostaju i nastavljaju pružati određenu potporu slabim cijenama nafte”, rekla je viša tržišna analitičarka Phillip Nove, Priyanka Sachdeva, za Reuters.

Ponuda za prekid vatre, koju su katarski i egipatski posrednici prošli tjedan dostavili Hamasu, čeka odgovor militanata koji kažu da žele dodatna jamstva da će okončati četveromjesečni rat. Sjedinjene Države nastavile su svoju kampanju protiv Houthija koje podržava Iran u Jemenu, a čiji su napadi na brodove prekinuli globalne rute trgovine naftom.

Također, analitičari kažu i da će očekivanja o višim kamatama za dulje vrijeme u SAD-u ali i drugdje, vjerojatno ograničiti potrošnju, s pokazateljima da kinesko gospodarstvo i dalje ima problema.

Što se tiče ponude, tržišni sudionici čekaju industrijske podatke o zalihama sirove nafte u SAD-u koji bi trebali biti objavljeni tijekom dana. Analitičari koje je anketirao Reuters procijenili su u prosjeku da su zalihe sirove nafte porasle za oko 2,1 milijun barela u tjednu do 2. veljače.

Analitičari BMI-ja rekli su u izvješću klijenta da očekuju da će tržište ostati općenito uravnoteženo tijekom godine i da će cijene nafte porasti za umjerenih 3,4 posto. Međutim, vide rizike za izglede i nagore i nadolje, zbog značajnih neizvjesnosti koje okružuju snagu globalnog gospodarstva, posljedica krize na Crvenom moru i evolucije politike OPEC+.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari