Cijene nafte neznatno promijenjene

pixabay.com
Naftni tanker, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte neznatno su niže, zbog neizvjesnosti oko dobrovoljnog smanjenja proizvodnje od strane OPEC+, kontinuiranih napetosti na Bliskom istoku i slabih gospodarskih podataka iz SAD-a.

Fjučersi nafte Brent niži su za jedan cent, te iznose 78,02 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) veći za pet centi, te iznose 73,09 dolara po barelu.

„Komentari ministra energetike Saudijske Arabije da bi se smanjenje proizvodnje OPEC+ moglo nastaviti nakon prvog tromjesečja 2024. ako bude potrebno pružili su određenu potporu tržištu“, rekao je Kelvin Wong, viši tržišni analitičar za Aziju i Pacifik u OANDA-i.

Cijene nafte pale su u prethodnoj sesiji trgovanja, piše Reuters, jer su trgovci sumnjali da će smanjenje opskrbe od strane OPEC+ imati značajan utjecaj, a budući da je jači američki dolar utjecao na cijene roba općenito, ističu analitičari CMC Marketsa.

Jači dolar obično čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom.

Na raspoloženje na tržištu nafte utjecali su i novi podaci o tvorničkim narudžbama u SAD, koje su pale više nego što su analitičari očekivali u listopadu i najviše u više od tri godine. To je poduprlo mišljenje da visoke kamatne stope počinju ograničavati potrošnju, kažu analitičari.

Podsjećamo, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao OPEC+, krajem prošlog tjedna su se složili s dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijuna barela dnevno za prvo tromjesečje 2024. godine, predvođeno Saudijskom Arabijom. Najmanje 1,3 milijuna barela po danu od tih rezova, međutim, samo je produžetak dobrovoljnih ograničenja koja su Saudijska Arabija i Rusija već imale.

Nastavak borbi u ratu između Izraela i Hamasa, potaknuo je zabrinutost za opskrbu, kao i napadi na tri komercijalna broda u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari