Cijene nafte na početku tjedna u porastu

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte povećale su se na početku tjedna, jer su napori SAD-a da popuni strateške rezerve pružili određenu potporu rastu cijena, iako zabrinutost zbog prevelike ponude sirove nafte i slabijeg rasta potražnje za gorivom sljedeće godine i dalje postoji.

Fjučersi nafte Brent porasli su 0,6 posto ili 48 centi, te iznose 76,32 američka dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte bile na 71,61 dolar po barelu, što je rast od 0,5 posto ili 38 centi.

Vrijednost oba ugovora je u petak uvećana za više od dva posto, ali su bez obzira na ovaj podatak – već sedmi tjedan za redom u padu, što je njihov najduži niz tjednih gubitaka od 2018. godine, zbog dugotrajne zabrinutosti zbog prekomjerne ponude, objavio je Reuters.

Nedavni pad cijena povukao je potražnju iz SAD-a, koji je tražio do tri milijuna barela sirove nafte za Strateške rezerve nafte (SPR) za isporuku u ožujku 2024. godine.

“Znamo da je Bidenova administracija na tržištu i želi ponovno napuniti SPR, što će pružiti podršku”, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore u bilješci, dodajući da su cijene također podržane tehničkim indikatorima grafikona.

Ulagači su i dalje skeptični da će ponuda pasti. Smatra se da će rast proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a sljedeće godine dovesti do viška ponude.

“Cijene će ostati nestabilne i nepromjenjive sve dok tržište ne vidi jasne podatke koji se odnose na dobrovoljno smanjenje proizvodnje”, rekli su analitičari RBC-a Capital Markets u bilješci.

Budući da se smanjenja ne provode do sljedećeg mjeseca, a podaci o proizvodnji na razini zemlje slijede nakon siječnja, slijede promjenjiva dva mjeseca prije nego što dođe do preliminarne jasnoće mjerljivih podataka o usklađenosti, dodaju analitičari.

Najnoviji podaci o indeksu potrošačkih cijena iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, pokazali su rastuće deflacijske pritiske jer slaba domaća potražnja baca sumnju na gospodarski oporavak zemlje.

Ovog tjedna ulagači očekuju smjernice o politici kamatnih stopa sa sastanaka u pet središnjih banaka, uključujući Federalne rezerve, i podatke o inflaciji u SAD-u, za njihov utjecaj na globalno gospodarstvo i potražnju za naftom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari