Cijene nafte i dalje rastu uoči sastanka OPEC+ o smanjivanju proizvodnje

freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte porasle su u azijskom trgovanju u srijedu zbog očekivanja da će glavni proizvođači smanjiti proizvodnju na sastanku ovoga tjedna te da bi potrošnja goriva trebala početi rasti s početkom ljetne sezone potražnje.

Terminski ugovori sirove nafte Brent za isporuke u srpnju veći su za 15 centi, ili 0,2 posto, te iznose 84,37 američka dolara po barelu, dok su ugovori za američku West Texas Intermediate (WTI) naftu porasli 25 centi, ili 0,3 posto, te iznose 80,08 dolara.

Trgovci i analitičari očekuju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, uključujući Rusiju, poznati kao OPEC+, zadržati smanjenu razinu proizvodnje od oko 2,2 milijuna barela dnevno.

“Nadalje, početak ljetne sezone vožnje u SAD-u potiče sezonski porast potrošnje i obično pomaže pozitivnom zamahu cijena sirove nafte”, kažu analitičari za Reuters.

Praznik u Sjedinjenim Američkim Državama u ponedjeljak signalizirao je početak sezone putovanja i najveće potražnje za naftom u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, a smanjena proizvodnja trebala bi zadržati cijene dok potrošnja raste.

Očekivalo se da će američke zalihe sirove nafte prošlog tjedna pasti za oko 1,9 milijuna barela, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u utorak.

Ulagači također očekuju podatke o američkoj inflaciji ovog tjedna koji bi mogli utjecati na očekivanja smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi, a posredno i na cijene nafte.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari