Cijene nafte blago porasle nakon što su pale na najnižu razinu posljednjih mjeseci

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte bile su stabilne u petak jer su ulagači razmatrali najnovije komentare američke središnje banke o kamatnim stopama u uvjetima stabilne inflacije, dok su znakovi povećanja sezonske potražnje za gorivom u SAD-u pružili podršku rastu cijena.

Fjučersi nafte Brent porasli su 5 centi na 81,41 dolar po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasle 2 centa na 76,89 dolara.

Obje su se referentne vrijednosti u četvrtak spustile na višemjesečne najniže razine, pri čemu su terminske cijene sirove nafte Brent zaključene na najnižoj razini od siječnja, dok su terminske cijene sirove nafte u SAD-u pale na najnižu tromjesečnu razinu.

Fjučersi za naftu Brent kreću se prema tjednom padu od više od 3 post, a fjučersi za WTI bili su spremni za pad od gotovo 4 posto u odnosu na prošli tjedan, budući da su tekuća makroekonomska ograničenja u SAD-u držala cijene u ravnoteži.

“Mogućnost da kamatne stope Fed-a ostanu više i to dulje vrijeme značajno je utjecala na cijene nafte ovog tjedna”, rekla je za Reuters Priyanka Sachdeva, viša tržišna analitičarka u Phillip Nova.

Zapisnici objavljeni u srijedu s posljednjeg sastanka Feda o politici pokazuju da se kreatori politike pitaju jesu li trenutne kamatne stope dovoljno visoke da ukrote tvrdoglavu inflaciju.

Neki su dužnosnici rekli da bi bili spremni ponovno povećati troškove zaduživanja ako inflacija skoči. Predsjednik Fed-a Jerome Powell i drugi kreatori politike, međutim, nakon toga su rekli da smatraju da daljnja povećanja stopa nisu vjerojatna.

Više stope mogle bi usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za gorivom.

U međuvremenu, jačanje potražnje za benzinom u SAD-u pomoglo je stabilizirati cijene uoči blagdanskog vikenda povodom Dana sjećanja, koji se smatra početkom ljetne sezone vožnje u SAD-u.

Potražnja za benzinom u SAD-u dosegla je najvišu razinu od studenog, objavila je u srijedu Uprava za energetske informacije (EIA). To je pomoglo podržati tržište jer američki vozači čine oko desetinu globalne potražnje za naftom, “čime nadolazeća sezona vožnje postaje stup oporavka rasta globalne potražnje”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci.

Sve su oči sada uprte u Organizaciju zemalja izvoznica nafte i njezine saveznike, koji se zajedno nazivaju OPEC+, i njihov sastanak 1. lipnja kako bi se raspravljalo o produljenju dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte od 2,2 milijuna barela dnevno.

“Tržište je također nesigurno u pogledu zauzimanja agresivnog pozicioniranja uoči sastanka OPEC-a sljedećeg tjedna, na kojem će se raspravljati o politici opskrbe”, rekli su analitičari ANZ-a.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari