Cijene nafte i dalje se smanjuju zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte smanjene su četvrtu uzastopnu sesiju u četvrtak nakon što su zapisnici sa sastanka američke središnje banke (FED) otkrili rasprave o daljnjem pooštravanju kamatnih stopa ako inflacija ostane nestabilna, a taj potez bi mogao naštetiti potražnji za naftom.

Terminski ugovori za naftu Brent niži su za 46 centi, ili 0,6 posto, te iznose 81,44 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate nafta (WTI) niža je za 54 centa, ili 0,7 posto i iznosi 77,03 dolara. Obje su referentne vrijednosti pale više od jedan posto u srijedu.

Zapisnik FED-a objavljen u srijedu pokazao je da će odgovor središnje banke SAD-a na nestalnu inflaciju ” za sada uključivati održavanje ” njezine referentne stope, ali također odražava raspravu o mogućim daljnjim povećanjem.

“Različiti sudionici spomenuli su spremnost da dodatno pooštre politiku ako se rizici za inflaciju materijaliziraju tako da takva akcija postane prikladna”, navodi se u zapisniku sa sastanka FED-a, prenosi Reuters.

Više kamatne stope povećavaju troškove posuđivanja, smanjujući sredstva koja bi mogla potaknuti gospodarski rast i potražnju za naftom u zemlji koja je najveća potrošnja nafte na svijetu.

Na tržište također utječe i to da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna porasle za 1,8 milijuna barela, prema Upravi za energetske informacije, u usporedbi s procjenom za smanjenje od 2,5 milijuna barela.

Globalno, fizička tržišta sirove nafte u posljednje su vrijeme bila pod pritiskom slabe potražnje rafinerija i velike ponude.

“Nedavna mekoća tržišta nastala je uslijed slabijih podataka, uključujući rastuće zalihe nafte, mlaku potražnju i slabost rafinerijske marže i sve veći rizik od smanjenja prodaje”, rekli su analitičari Citija u bilješci.

Rusija je rekla da je premašila svoju proizvodnu kvotu OPEC+ u travnju iz “tehničkih razloga” i da će uskoro Tajništvu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) predstaviti svoj plan za kompenzaciju pogreške, priopćilo je rusko ministarstvo energetike.

Citi je rekao da još uvijek očekuje da će OPEC+, koji okuplja OPEC i saveznike predvođene Rusijom, zadržati smanjenje proizvodnje do trećeg kvartala ove godine kada se sastane 1. lipnja.

Citi je također rekao da prognozira prosječnu cijenu Brent nafte od 86 dolara po barelu u drugom kvartalu 2024. godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari