Cijene jaja rastu u cijelom svijetu, ptičja gripa mogla bi pogoršati situaciju

jaja, tržnica, foto: GJ

Izboji ptičje gripe zabilježeni su na više kontinenata. Na američkim farmama nedavno je uništeno na milijune peradi, a niti hrvatski proizvođači nisu bili pošteđeni ove godine.

Prosječna cijena tuceta velikih jaja razreda A (12 komada) iznosila je 3 dolara u veljači u Sjedinjenim Državama (SAD), prema najnovijem Indeksu potrošačkih cijena, u odnosu na oko 2 dolara prošle jeseni. Iako su cijene jaja pale s rekordnih 4,82 USD u siječnju 2023. godine – nakon što je raširena epidemija ptičje gripe opustošila farme prethodne godine – sada su na najvišoj razini od travnja 2023. godine.

Cal-Maine Foods, najveći američki proizvođač jaja, potvrdio je ovaj tjedan da je uništio oko 1,6 milijuna kokoši i 337.000 mladih pilića nakon što su neki bili pozitivni na “visoko patogenu influencu ptica” u jednom od pogona tvrtke u Teksasu.

Cal-Maine kontrolira oko 20 posto američkog tržišta, a nedavno usmrćena perad predstavljala je 3,6% ukupnog jata tvrtke. Cal-Maine nije odmah odgovorio na medijski zahtjev za komentar o tome – što izbijanje ptičje gripe znači za njegove cijene jaja, prenio je u srijedu CNN.

Ptičja gripa otkrivena je i na drugim farmama diljem SAD-a. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Michigana objavilo je u utorak da je pronašlo dokaze o ptičjoj gripi u komercijalnom objektu za uzgoj peradi u okrugu Ionia. Prošli mjesec virus je otkriven kod životinja na farmama u Texasu, Kansasu i Minnesoti.

Ako proizvođači jaja ne budu mogli pratiti potražnju, jer su morali ubiti perad zbog ptičje gripe, to može dodatno povećati cijene.

Tržnica, foto: GJ

Rast cijena u EU, ptičja gripa i u Hrvatskoj

Proizvodnja jaja u Europskoj uniji temelji se na više od 350 milijuna kokoši nesilica koje proizvode oko 6,7 milijuna tona jaja svake godine. U zadnje vrijeme se proizvodnja jaja u EU smanjila, dijelom kao posljedica brojnih poremećaja na tržištu, kao i ptičje gripe.

Ured za statistiku EU, Eurostat, potkraj prošle godine objavio podatak da su cijene jaja u rujnu 2023. godine bile za 37 posto veće u odnosu na siječanj 2021. godine.

Ne odudaraju ni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), iz istog perioda, koji pokazuju da su cijene konzumnih jaja porasle za 46,9 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. U usporedbi 2023. godine s 2022., koju je DZS objavio u veljači, cijene konzumnih jaja na godišnjoj razini veće su za 30,7 posto.

Prodajne cijene jaja iz slobodnog ili eko uzgoja svakako su veće od cijena jaja iz podnog uzgoja.

Zbog velikog rasta cijena, Vlada RH je kroz predzadnji, peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ograničila cijenu konzumnih jaja klase M iz kaveznog uzgoja na 1,69 eura za deset komada. Ista klasa jaja, ali iz podnog uzgoja, košta 2,65 eura dok za takvu klasu jaja iz slobodnog uzgoja trebate izdvojiti 3,12 eura.

Trenutno proizvodnja jaja u Hrvatskoj pokriva više od 90 posto potreba, što ukazuje na samodostatnost. No ona bi se također mogla poremetiti ako dođe do većeg izboja spomenute bolesti.

U Hrvatskoj je inače na snazi ‘Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica’ kojom se propisuje držanje ptica u ograđenom prostoru kao bi se spriječio kontakt s divljim pticama kod kojih je i ove godine u različitim mjestima u državi potvrđena ptičja gripa. A stradalo je i ove godine, kao i prošle, nekoliko farmi na kojima se moralo usmrtiti na desetke tisuća peradi.

Primjerice, u Brodskom Stupniku je u siječnju 2024. godine usmrćeno 64.000 purana.  

5 Odgovora

  1. Baš čudno da je u 12.mjesecu u sezoni prerade mesa svinjska gripa, a sada ptičja gripa. Hahahaha, nimalo sumnjiva situacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari