Cijene konzumnih jaja nastavljaju rasti: Koliko će nas ove godine koštati Uskrs?

Pixabay.com
Uvozimo li i konzumna jaja?, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Proizvodnja jaja u Europskoj uniji temelji se na više od 350 milijuna kokoši nesilica koje proizvode oko 6,7 milijuna tona jaja svake godine. U zadnje vrijeme se proizvodnja jaja u EU smanjila, dijelom kao posljedica brojnih poremećaja na tržištu, kao i ptičje gripe u periodima iza nas.

U Hrvatskoj se broj kokoši nesilica i proizvedenih jaja mijenjao tijekom godina, ali od 2018. godine traje pozitivan trend u proizvodnji kokošjih jaja, pa je tako vidljivo povećanje u 2021. godini za 10,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U 2023. godini u Hrvatskoj su registrirane 263 farme kokoši nesilica, prema podacima Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, od čega je 131 farma slobodni uzgoj, 66 kaveznih, 59 stajski uzgoj, šest ekoloških i jedna kavezno-stajska.

Međutim, prema Strategiji od farme do stola, koju je EU usvojila 2020. godine, ova će se struktura mijenjati u budućnosti jer se njom predlaže postupno ukidanje kaveza u uzgoju i prelazak na alternativne načine držanja kokoši nesilica.

Svi ovi čimbenici utjecali su na rast cijena. Tako je ured za statistiku EU, Eurostat, potkraj prošle godine objavio podatak da su cijene jaja u rujnu 2023. godine bile za 37 posto veće u odnosu na siječanj 2021. godine.

Ne odudaraju ni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), iz istog perioda, koji pokazuju da su cijene konzumnih jaja porasle za 46,9 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. U usporedbi 2023. godine s 2022. koju je DZS objavio u veljači, cijene konzumnih jaja na godišnjoj razini veće su za 30,7 posto.

Pixabay.com
Uskršnja jaja, Foto: Pixabay.com

Prodajne cijene jaja iz slobodnog ili eko uzgoja svakako su veće od cijena jaja iz podnog uzgoja.

Zbog velikog rasta cijena, Vlada RH je kroz pretposljednji, peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ograničila cijenu konzumnih jaja klase M iz kaveznog uzgoja na 1,69 eura za deset komada. Ista klasa jaja, ali iz podnog uzgoja, košta 2,65 eura dok za takvu klasu jaja iz slobodnog uzgoja trebate izdvojiti 3,12 eura ili oko 30 centi po komadu.

Ako želite jaja iz podnog uzgoja, a potražite ih na lokalnom placu kod registriranih OPG proizvođača, njihova cijena od najmanje klase, dakle klase S, počinje od 0,20 centi za komad, odnosno dva eura za deset jaja. Za jaja klase M trebate 2,10 eura, dok za klasu L trebate 2,40 eura za 10 komada. Jaja klase XL iz podnog uzgoja koštaju 2,70 eura za deset komada.

Međutim, iako je baš proizvodnja jaja među prehrambenim proizvodima gdje domaće tržište pokriva i više od 90 posto naših potreba, to nije garancija niže cijene.

Osim prodajnih cijena koje su glavni čimbenik određivanja prihoda, na isplativost i uspješno poslovanje peradara značajno djeluju i troškovi. Hranidba nesilica čini najbitniju i financijski najveću stavku u proizvodnji konzumnih jaja, a promjene u tom dijelu, prema podacima DZS-a, nisu male.

U usporedbi s 2015. prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. porasle su za 37,5 posto, dok su u usporedbi s 2022. pale za tri posto. Na porast cijena poljoprivrednih proizvoda u 2023. u usporedbi s 2015. utjecale su cijene biljnih proizvoda, koje su više za 31,9 posto, te cijene stoke i stočnih proizvoda, koje su više za 46,3 posto“, objavio je u veljači DZS.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji, koju čine proizvodi utrošeni za tekuću proizvodnju i usluge održavanja opreme (strojeva i materijala), poljoprivrednih zgrada i ostale usluge, u 2023. cijene više su za 39,1 posto u usporedbi s 2015., a niže za 11,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Kad znamo da nam za blagdane u prosječnoj četveročlanoj obitelji za pripremu slastica i hrane, sukladno običajima, treba oko 40 jaja, ovog Uskrsa, ako se opredijelite za konzumna jaja s ograničenom cijenom, bit će vam potrebno oko sedam eura. Ako pak poželite jaja iz slobodnog uzgoja, za tu nabavku bit će vam potrebno oko 16 eura.

No, iako na cijenu jaja i u narednom periodu mogu utjecati različiti faktori, ipak je utješno što smo bar za konzumna jaja – samodostatni.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari