Cijena nafte niža za 1,08 posto, Brent na 84,26 dolara

Pixabay.com
Rafinerija nafte, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su za jedan posto jutros, poništavajući većinu dobitaka od ponedjeljka, budući da su mješoviti ekonomski podaci iz Kine, drugog najvećeg potrošača nafte u svijetu, i zabrinutosti oko zimske potražnje neutralizirali utjecaj Saudijske Arabije i Rusije koji su produžili smanjenje proizvodnje.

Fjučersi nafte Brent manji su za 92 centa ili 1,08 posto, te iznose 84,26 dolara po barelu što je mali oporavak nakon ranijeg smanjenja cijena od jednog dolara. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosi 79,95 dolara po barelu, što je smanjenje od 87 centi, ili također 1,08 posto.

Obje referentne vrijednosti, objavio je Reuters, porasle su oko 30 centi u ponedjeljak nakon što su najveći izvoznici Saudijska Arabija i Rusija ponovno potvrdili svoju predanost dodatnim dobrovoljnim smanjenjima opskrbe naftom do kraja godine.

Dok je kineski uvoz sirove nafte pokazao snažan rast i iz godine u godinu i iz mjeseca u mjesec u listopadu, ukupni izvoz zemlje i dalje se smanjivao bržim tempom od očekivanog, odražavajući slabu globalnu potražnju.

“Moglo bi se smatrati da su podaci o kineskom izvozu lošiji od očekivanih, ali domaća potražnja možda raste”, rekao je analitičar CMC Marketsa iz Šangaja, Leon Li.

Očekivanja smanjenja količine sirove nafte od strane rafinerija sa sjedištem u Kini između studenog i prosinca mogu ograničiti potražnju za naftom i pogoršati pad cijena. Zabrinutost da bi toplija zima mogla obuzdati potražnju za energijom i gorivom također je utjecala na cijene.

“Ovogodišnja zima na sjevernoj hemisferi je relativno topla, što je u određenoj mjeri smanjilo potrošnju goriva”, rekao je Li iz CMC Marketsa.

Tržišta čekaju, ocjenjuju analitičari, da vide koliko su dugo Saudijska Arabija i Rusija spremne obuzdati proizvodnju nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari