Cijena nafte na svjetskim tržištima u porastu

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte blago su porasle u azijskom trgovanju, nakon što su zabilježile gubitke tijekom ranijih trgovanja, dok ulagači odmjeravaju učinkovitost produženja rezova OPEC+ na smanjenje opskrbe, u odnosu na zabrinutost zbog pogoršanja izgleda potražnje u Kini, prenosi Reuters.

Fjučersi nafte Brent veći su za 17 centi, te barel iznosi 77,37 dolara. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) nafte veći su za šest centi, te barel iznosi 72,38 dolara. Obje su referentne vrijednosti na najnižoj razini od 6. srpnja, pri čemu je WTI zabilježio četiri uzastopna dana pada.

“Jedina pozitivna vijest u posljednjih nekoliko dana bila je izjava saudijskih i ruskih dužnosnika da bi se rezovi OPEC+ mogli produžiti ili produbiti ovisno o prevladavajućim tržišnim situacijama. Osim toga, ne vidimo nikakve pozitivne katalizatore za cijenu nafte u bliskoj budućnosti “, rekao je Suvro Sarkar, voditelj tima za energetski sektor u DBS banci.

Zabrinutost oko utjecaja prelijevanja sukoba između Izraela i Hamasa na zalihe također je omogućila predah ranijim padovima cijena, kažu analitičari.

“Pored toga, strahovi od potencijalne eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa ponovno su se pojavili nakon što su SAD smatrale Iran odgovornim za napad na američka plovila”, rekla je viša tržišna analitičarka Phillip Nove, Priyanka Sachdeva. Međutim, neki analitičari ostali su na stavu da će cijene padati.

“Ovo bi mogao biti samo kratkoročni tehnički oporavak, a snaga je vrlo slaba”, rekao je analitičar CMC Marketsa sa sjedištem u Šangaju Leon Li.

Zabrinutost oko ekonomskog zdravlja Kine, koja bi mogla ograničiti ukupnu potražnju za gorivom u drugom svjetskom potrošaču nafte, također je prevagnula.

Rejting agencija Moody’s smanjila izglede za kineski rejting A1 sa stabilnih na negativne, navodeći “povećane rizike povezane sa strukturno i trajno nižim srednjoročnim gospodarskim rastom i tekućim smanjenjem sektora nekretnina”.

Kina bi trebala u četvrtak objaviti preliminarne trgovinske podatke, uključujući podatke o uvozu sirove nafte. Podaci američke vlade o zalihama trebali bi biti objavljeni tijekom dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari