Cijena industrijskih proizvoda u Hrvatskoj padaju brže od prosjeka eurozone

Freepik.com
Industrija, ilustracija Foto: Freepik.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni smanjile su se i u travnju, a u Hrvatskoj je njihov pad bio dvostruko veći od prosjeka, pokazali su podaci Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni smanjile su se u travnju za jedan posto u odnosu na ožujak kada su, prema revidiranim podacima, bilježile upola blaži pad, pokazuju izračuni Eurostata. U EU smanjile su se za 0,7 posto, nakon revidiranog smanjenja od 0,6 posto, koliko je zabilježeno u ožujku.

Najveći problem cijenama bio je i u travnju energetski sektor, čiji su proizvodi u eurozoni pojeftinili za 3,6 posto, znatno više nego u ožujku. U EU cijene su im se smanjile za 2,5 posto, gotovo istim tempom kao i u ožujku.

Proizvođačke cijene u drugim sektorima tek su neznatno porasle, a najviše u sektoru intermedijarnih dobara, za 0,3 posto u eurozoni odnosno za 0,2 posto u EU.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU porasle su u travnju za 0,2 posto na oba područja, pokazuju podaci Eurostata.

Hrvatska uz Grčku

Najviše su u travnju na mjesečnoj razini, prema Eurostatovim podacima, smanjene proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Francuskoj, za 3,6 posto. Slijedi Hrvatska s padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u travnju za 1,9 posto u odnosu na ožujak kada su bile porasle za 0,2 posto.

Blizu je i Grčka gdje su cijene industrijskih proizvoda bile niže za 1,8 posto nego u ožujku. Najveći rast cijena bilježila je pak Danska, za 2,8 posto. Slijedi Irska gdje su uvećane za 0,8 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u travnju za 5,7 posto u eurozoni i za 5,5 posto u EU. U ožujku bile su pale za 7,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 7,6 posto na razini Unije.

Daleko najveći pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježio je i u travnju energetski sektor, za 14,7 posto u eurozoni i za 13,5 posto u EU.

Zamjetno su se smanjile i cijene intermedijarnih dobara, za 3,9 posto u eurozoni odnosno za 4,2 posto u EU. Najviše su poskupjela kapitalna dobra, za 1,5 posto u eurozoni i za 1,6 posto u EU.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih dobara pale su za jedan posto u eurozoni i za 1,2 posto u EU. Na godišnjoj razini, najviše su smanjene proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Slovačkoj, za 22,8 posto. Slijede Irska i Bugarska gdje su bile niže za 13,7 odnosno za 10,6 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je u travnju i Hrvatska, za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kao i u ožujku. Gotovo isti pad bilježila je u travnju i Irska, za 2,1 posto.

Daleko su pak najviše porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Luksemburgu, za 18 posto. Slijedi Češka gdje su uvećane za 1,4 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari