EU ulaganja u zaštitu okoliša 2023. godine dosegla 67 milijardi eura

Pixabay.com
Ulaganja u zaštitu okoliša u EU, Foto: Pixabay.com

Države Europske unije uložile su oko 67 milijardi eura u imovinu nužnu za pružanje usluga zaštite okoliša, objavio je europski Ured za statistiku – Eurostat.

Te su usluge uključivale postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, vozila za prijevoz otpada, kupnju zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata ili čistiju opremu za proizvodnju.

„Oko 40 milijardi eura odnosno 60 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša, potrošile su korporacije, kako specijalizirani pružatelji usluga zaštite okoliša odnosno privatne tvrtke koje se bave prikupljanjem i preradom otpada i kanalizacijom, tako i korporacije koje nisu specijalizirani proizvođači, a koje kupuju tehnologije i oprema koja smanjuje pritiske na okoliš koji proizlaze iz njihovog proizvodnog procesa (oprema koja smanjuje njihove emisije u zrak)“, objavio je Eurostat.

Opća država i neprofitni sektor čine preostalih 40 posto ulaganja.

Udio ulaganja u zaštitu okoliša u ukupnim ulaganjima iznosio je oko 1,8 posto u 2023. Točnije, 1,7 posto svih ulaganja trgovačkih društava bila su ulaganja u zaštitu okoliša, a 4,5 posto svih ulaganja opće države.

Najviše ulaganja odnosilo se na otpadne vode i usluge gospodarenja otpadom. One su u 2023. činile 41,6 posto što čini 26,6 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša.

Zaštita zraka činila je 10,4 posto ulaganja u zaštitu okoliša. Opće upravljanje okolišem, istraživanje i razvoj i zaštita od zračenja činili su 8,4 posto. Bioraznolikost i zaštita krajolika činili su 6,4, zaštita tla i podzemnih voda za 5,6 a smanjenje buke 1,1 posto.

13 Odgovora

  1. Ljudi zagađuju okoliš na dnevnoj bazi bacanjem nerazgradivih materijala u prirodu. Po tom pitanju bi se trebali svi generalno pokrenuti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari