Četverodnevnim radnim tjednom zadovoljni i radnici i tvrtke, nitko se ne želi vratiti na staro

Foto: Christina Morillo/Pexels

Pilot-program u kojem je 41 američka tvrtka radila samo četiri dana poslije godinu dana se pokazao kao pun pogodak te su zadovoljstvo njime izrazili i zaposlenici i čelnici tih tvrtki.

Bloomberg piše da je istraživanje koje je provela neprofitna organizacija 4 Day Week Global pratilo zdravlje, blagostanje i poslovne rezultate.

Tako su rezultati pokazali da je fizičko i psihičko zdravlje djelatnika ostalo stabilno tijekom cijele godine praćenja, no zato je primjetno poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog dijela njihovih života.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje o odlasku iz neke od spomenutih tvrtki, pri čemu je skoro trećina onih koji su to planirali odustala poslije uvođenja četverodnevnog radnog tjedna.

Zanimljivo, niti jedna od kompanija se ne želi vratiti na uobičajeni radni tjedan, dok bi većina njihovih zaposlenika na to pristala samo uz značajnu povišicu.

Manji broj dana provedenih na poslu, pokazala je ova studija, prisiljava poslodavce na efikasnije organiziranje vremena, što se manifestira kroz manji broj poslovnih sastanaka, pojednostavljanje komunikacije unutar tvrtke te fokusiranje na najvažnije zadatke.

Inače, prosječno trajanje radnog tjedna u kompanijama obuhvaćenim ovim projektom iznosilo je 33 sata, jedan sat više od planiranog.

Jedan odgovor

  1. Bilo bi divno i produktivno da se i kod nas uvede, sigurno i manje bolovanja i izmisljenih obaveza

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari